Загальна характеристика конституційного ладу України

 

Конституційний лад України є системою суспільних відносин, передбачених і гарантованих Конституцією і законами, прийнятими на її основі й відповідно до неї. За своїм змістом конституційний лад визначає, передбачені та гарантовані Конституцією державний і суспільний лад, конституційний статус людини і громадянина, систему безпосереднього народовладдя, організацію державної влади і місцевого самоврядування, територіальний устрій, основні засади зовнішньополітичної та іншої міжнародної діяльності держави, основи національної безпеки та інші існуючі найважливіші види конституційно-правових відносин. За формою конституційний лад України є системою основних організаційних і правових форм суспільних відносин, передбачених Конституцією, тобто основних видів організації та діяльності держави, суспільства та інших учасників конституційно-правових відносин. Насамперед, конституційний лад України уособлює передбачену Конституцією форму (форми) держави — за характером державного устрою і державного правління — і форми безпосереднього народовладдя.

Під гарантіями конституційного ладу України слід розуміти систему загальних і спеціальних (нормативно та організаційно-правових) умов і засобів забезпечення існування та дієвості основних інститутів суспільства і держави.

Важливим елементом системи гарантій конституційного ладу є спеціальні, юридичні гарантії, що включають нормативно-правові та організаційно-правові гарантії конституційного ладу. Нормативно-правові гарантії конституційного ладу характеризуються досконалістю системи чинного конституційного законодавства України, що визначає і закріплює основні інститути суспільства і держави. Організаційно-правові гарантії конституційного ладу представлені системою суб’єктів конституційного права України, уповноважених забезпечувати реалізацію основних інститутів суспільного і державного ладу. До цієї системи входять: український народ, українська держава в цілому і в особі її спеціалізованих інститутів (організацій, служб тощо), Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України та інші органи виконавчої влади, Конституційний Суд України, суди загальної юрисдикції, прокуратура та інші контрольно-наглядові органи, політичні партії та громадські організації, засоби масової інформації, територіальні громади та органи і посадові особи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, міжнародні органи тощо.

Важливою складовою конституційного ладу є державний лад, який являє собою організацію і діяльність держави. Державний лад України охоплює організаційні і функціональні основи держави, зокрема, політичні, економічні, соціальні і культурні основи. Основними принципами державного ладу України є:

· принцип суверенності та незалежності держави; принцип демократизму;

· принцип соціальної і правової держави;

· принцип унітарності (єдності, соборності);

· принцип республіканської форми державного правління тощо.

Важливою складовою конституційного ладу України є її суспільний лад, який визначає характер державного ладу та інших інститутів конституційного ладу. За своїм змістом суспільний лад — це система політичних, економічних, соціальних, культурних (духовних) та інших напрямків суспільних відносин, тобто відносин у всіх основних сферах життя і діяльності суспільства, система політичного, економічного, соціального і духовного ладу суспільства.

До принципів суспільного ладу України слід відносити:

· принцип народного суверенітету;

· принцип демократизму суспільства, суспільного ладу;

· принцип конституційності, законності суспільного ладу;

· принцип політичного, економічного та ідеологічного плюралізму;

· принцип етнічної багатоманітності суспільства і політичної єдності українського народу;

· принцип соціальної справедливості тощо.

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1794;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.