ДИСЦИПЛІНАРНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Перед тим як розглядати дисциплінарну відповідальність, яку може нести головний бухгалтер за недотримання трудової дисципліни, необхідно відзначити, що чіткого визначення трудової дисципліни у КЗпП не міститься. Виходячи зі статей гл. 10 КЗпП, як трудову дисципліну можна розуміти чітке дотримання головним бухгалтером трудового розпорядку підприємства, чесне і сумлінне виконання трудових обов’язків, своєчасне і точне виконання розпоряджень власника або уповноваженого ним органу, додержання вимог технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці.

Головного бухгалтера може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності за порушення трудової дисципліни, і до нього застосовується тільки один із таких заходів стягнення:

– догана;

– звільнення;

– інший вид дисциплінарного стягнення, який передбачається статутом підприємства і положенням про дисципліну (ст. 147 КЗпП).

Застосовувати один з цих видів дисциплінарного стягнення має право власник або уповноважений ним орган, тобто орган, якому надано право прийняття на роботу головного бухгалтера, причому за кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.

Перед тим як застосовувати дисциплінарне стягнення, власник або уповноважений ним орган повинен отримати від головного бухгалтера письмові пояснення. При обранні виду стягнення мають бути враховані ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяна ним шкода, а також обставини, за яких вчинено проступок, і попередня робота головного бухгалтера. У разі обрання такого стягнення, як звільнення, необхідно також мати на увазі, що звільнити головного бухгалтера можливо лише у випадках, прямо передбачених КЗпП, а саме:

o систематичного невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного чи громадського стягнення;

o прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин;

o появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп’яніння;

o вчинення за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу;

o одноразового грубого порушення трудових обов’язків керівником підприємства, установи, організації всіх форм власності (філіалу, представництва, відділення та іншого відокремленого підрозділу), його заступниками, головним бухгалтером підприємства, установи, організації всіх форм власності, його заступниками, а також службовими особами митних органів, державних податкових інспекцій, яким присвоєно персональні звання, і службовими особами державної контрольно-ревізійної служби та органів державного контролю за цінами.

Після врахування цих вимог стягнення оголошується в наказі та повідомляється працівникові під розписку.

Строки для застосування дисциплінарного стягнення обмежуються ст. 148 КЗпП і встановлюються з моменту виявлення проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення без урахування часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у відпустці. Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку (а не його виявлення. – Прим. автора).

У разі порушення основних положень накладання дисциплінарного стягнення власником або уповноваженим ним органом головний бухгалтер має право оскаржити таке рішення.

Протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення (будь-які заохочення, що містяться в затверджених трудовим колективом правилах внутрішнього трудового розпорядку) до головного бухгалтера не застосовуються.

Необхідно відзначити, що працівник, на якого накладено дисциплінарне стягнення, буде вважатися таким, що не був підданий адміністративному стягненню, якщо протягом року з дня накладення дисциплінарного стягнення (дата наказу) він не був підданий новому дисциплінарному стягненню. А у разі якщо головний бухгалтер проявить себе як сумлінний працівник і не допустить нового порушення трудової дисципліни, таке стягнення може бути знято до закінчення одного року.








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 691;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.