На залізничному транспорті

 

Залізниці країни мають у своєму складі близько 1,5 тисяч залізничних станцій, більше 100 основних та оборотних локомотивних депо, 68 депо для ремонту вантажних і пасажирських вагонів, понад 100 дистанцій колії, десятки тисяч одиниць рухомого складу, в тому числі понад 8600 пасажирських вагонів, об'єкти енергопостачання автоматики, телемеханіки і зв'язку, складні цивільні спорудження і інші підприємства, зокрема 16 ремонтних заводів.

Основними обов'язками Укрзалізниці є задоволення потреб щодо перевезень пасажирів і вантажів при безумовному забезпеченні безпеки руху та збереження вантажів.

Невід'ємною частиною цього процесу є і забезпечення пожежної безпеки на об'єктах і рухомому складі залізничного транспорт.

Велика увага приділяється профілактичним заходам.

Великих матеріальних збитків завдають пожежі в локомотивному і пасажирському господарстві, менших - у вантажному рухомому складі. За 2005-2014 роки вогнем пошкоджено понад 200 одиниць тягового рухомого складу, 80 пасажирських вагонів, 30 вантажних вагонів, 19 рефрижераторних секцій тощо.

Майже всі пожежі у тяговому, моторо-вагонному рухомому складі виникають з технічних причин, а також внаслідок старіння і подовження термінів експлуатації техніки. Потребує значного поліпшенні пожежно-профілактична робота в вагонному господарстві. Через брак належного контролю за підготовкою до перевезень з боку праців­ників вагонного господарства, порушення правил пожежної безпеки ва­нтажовідправниками виникають пожежі у вантажних вагонах, цистер­нах, контейнерах.

Аналіз причин виникнення пожеж і загорянь, наприклад, за 2013-2014 роки показує, що переважна їх кількість (24 або 36,9%) виникає з причини необережного поводження з вогнем як працівників заліз­ничного транспорту так і сторонніх осіб. Статистика пожеж свідчить про те, що керівниками підприємств, відповідальними особами за пожежну безпеку, інструктажі з питань пожежної безпеки не прово­дяться належним чином, крім того, на місцях незадовільно організована робота щодо проведення протипожежної пропаганди.

З причини короткого замикання у 2014 році зареєстровано 13 випадків пожеж і загорянь, що складає 20% від загальної кількості по Укрзалізниці, з причини порушення Правил пожежної безпеки, технічної несправності на об'єктах і рухомому складі виникло по 6 випадків пожеж і загорянь (9,23%), з причини необережного пово­дження з вогнем при курінні та самозаймання сталося по 3 випадки пожеж і загорянь (4,61%), з причини виникнення аварій, порушення правил пожежної безпеки при проведенні вогневих робіт, попадання стороннього джерела вогню сталося по 2 випадки пожеж і загорянь, що складає 3,07% від загальної кількості по Укрзалізниці. З інших причин на підприємствах залізниць сталося 4 пожеж і загорянь, що складає 6,15% від їх загальної кількості.

Серед Головних управлінь і управлінь Укрзалізниці, найбіль­ша кількість пожеж і загорянь - 18, з них 12 пожеж сталося на під­приємствах, які підпорядковані Головному управлінню локомотив­ного господарства.

В результаті пожеж у різній мірі пошкоджено 6 електровозів, по 3 вагони дизель- та електропоїздів та 1 тепловоз. Загальні матері­альні збитки від пожеж склали 102500 грн.: з них прямі - 35704 грн., побічні - 66796 грн.

Аналіз причин виникнення пожеж та загорянь у тяговому та моторвагонному складі показує, що 66,7% або 12 зазначених випад­ків виникли з технічних причин та короткого замикання електрооб­ладнання, що свідчить про незадовільну якість виконання технічних оглядів та поточних ремонтів.

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 989;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.