Суб’єкти та особливості міжнародних розрахунків

Сучасний етап розвитку світової економіки характеризується подальшим поглибленням та зміцненням взаємоз’язків між національними економіками, які передбачають здійснення міжнародних розрахунків.

Міжнародні розрахунки являють собою систему організації та регулювання платежів у сфері міжнародних відносин.

На сьогоднішній день на стан міжнародних розрахунків країни впливає низка чинників: стан політичних та економічних відносин між країнами; позиція країни на товарних та грошових ринках; ступінь використання та ефективність державних заходів щодо зовнішньоекономічного регулювання; валютне законодавство; міжнародні торгівельні правила та звичаї; регулювання міждержавних товарних потоків, послуг і капіталів; різниця в темпах інфляції в окремих країнах; стан платіжних балансів; банківська практика; умови зовнішньоторговельних контрактів і кредитних угод; конвертованість валют.

Основними суб’єктами міжнародних розрахунків є експортери та імпортери, а також банки, що їх обслуговують.

Міжнародним розрахункам притаманні певні специфічні особливості:

· Регулювання національними й міжнародними актами.

· Використання різних валют, що зумовлює наявність валютного ризику, пов’язаного з мінливістю валютних курсів.

· Неспівпадіння періодів виробництва та реалізації товарів, віддаленість ринків, що обумовлює формування відокремленої форми руху вартостей у міжнародному обігу.

· Багатомережева діяльність інноваційного характеру, яка передбачає: поєднання нових і традиційних технологій і інструментів, самообслуговування, дистанційне обслуговування, використання Інтернету, створення телефонних центрів, надання нових банківських продуктів.

 








Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 593;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.