Визначення ступеня спеціалізації факторів виробництва. Теорема Рибчинського

Розвиток зовнішньої торгівлі означає, що в експортних галузях виробництво розширюється, а ціна експортної продукції зростає до рівня світової. Попит на фактори виробництва, які використовуються у цих галузях, а також ціни на ці фактори зростають. І навпаки, у галузях, які конкурують з імпортом, відбуваються протилежні процеси.

З теорії Хекшера – Оліна і теореми Столпера – Самуельсона випливає, що чим більше той чи інший фактор виробництва спеціалізований на виробництві експортної продукції, тим більше він виграє в результаті зовнішньої торгівлі (обернене справедливо для фактору, який сконцентрований в імпортозамінному виробництві).

Для порівняння експортної та імпортної спеціалізації факторів використовують показник ступеня експортної спеціалізації фактора:

 

, (4.1)

де Sex/im - показник експортної/імпортної спеціалізації;

Qex – частка доходу фактору і у вартості експорту;

Qim - частка доходу фактору і у вартості продукції, що конкурує з імпортом (яка рівна об’єму імпорту);

Qiy - частка доходу фактору і у національному доході.

На практиці для виміру ступеня експортної чи імпортної спеціалізації факторів виробництва можна використати дані про частину доходів цих факторів у доданій вартості експортних та імпортозамінних виробництвах, а також у національному доході в цілому.

Теорема Рибчинського

У 1955 році англійський економіст Т. Рибчинський доказав теорему співвідношення росту пропозиції факторів та збільшення виробництва: зростаюча пропозиція одного з факторів виробництва призводить до збільшення виробництва і доходів у тій галузі, де цей фактор використовується відносно більш інтенсивно, і до скорочення виробництва і доходів у галузі, де цей фактор використовується відносно менш інтенсивно.

Контрольні запитання

 

1. Поясніть, в чому полягає суть теорії меркантилізму

2. В чому різниця теорії абсолютних переваг й теорії порівняльних переваг?

3. Чим відрізняються теорія розміру країни, теорія співвідношення факторів виробництва та теорія вирівнювання цін на фактори виробництва?

4. В чому полягає “Парадокс Леонтьєва”?

5. В чому полягає теорема Рибчинського?

6. Як визначити ступень спеціалізації факторів виробництва?

7. Розкрийте суть теорії конкурентних переваг М.Портера.

8. У чому полягає суть теорії ефекту масштабу?

 









Дата добавления: 2015-10-05; просмотров: 1194;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.