Інтерактивна сторона спілкування та можливість взаємодії

У міжлюдських стосунках тип ІМ є первинним

і тому найбільш важливим. Він є основною умовою

вдалої або невдалої кооперації між людьми,

виникнення симпатії або антипатії.

Аугуста.

Спілкування тісно пов’язане з діяльністю. Будь-яка форма спілкування є формою спільної діяльності. У ній формуються не тільки суб’єкт-об’єктні, але й суб’єкт-суб’єктні відносини. Діяльність організовується саме завдяки спілкуванню. Розбудова плану спільної діяльності передбачає і вимагає від кожної людини розуміння мети діяльності, засобів реалізації, розподілу функцій для її досягнення. Тобто – вироблення стратегії взаємодії з одним, начебто, із знаків (див. розділ 1, хрестоматійне поняття сторін спілкування) – позитивної: кооперації, співпраці, або негативної – конфронтації (конфлікту).

Однак, не все таке чорно-біле…

Найефективнішою буде взаємодія за таких умов.

1)Якщо партнери належать до однієї і тої ж "соціонічної родини" - квадри(у перекладі – "четверта частина"). Саме в своїй квадрі люди мають найкращу можливість співпраці. За своїми сильними функціями – з тотожним і дзеркальним партнерами ("одноклубниками"), а якщо діяльність багатофункціональна – зі своїми доповнюючими за базисом Юнга(протилежний клуб! Рис. 1.) дуалом та активатором,якщо справи будуть розподілені правильно. Це буде завжди "прилаштування поруч", на рівних.

2) Якщо відсутні поблизу соквадрали, у тих саме ситуаціях можна взаємодіяти: а) з одноклубниками з іншої (протилежної, див. Додаток 2.Г, 2.Д) квадри (це будуть, так би мовити, "квазіквадрали": квазітотожнийі квазідзеркальний (погаситель); б) у складній для вас, не з вашої сфери, діяльності доцільно звертатися по допомогу до … "квазідуала" (конфліктера) або "квазіактиватора" (Супер-Его.Нагадаймо, що всі "квазі" означають лише протилежний стиль життєдіяльності: якщо дуал – раціональний, то "квазідуал" – ірраціональний, а решта ознак у нього – така, як у дуала). Адже вони з тої самої потрібної вам сфери, що і ваші доповнюючі! З ними треба бути дуже шанобливим, ввічливим і спілкуватися тільки на тему спільної справи, що виникла. Звичайно, якщо ви є ініціатором взаємодії, ви маєте "прилаштуватися знизу" до експерта з питань протилежної вашим здібностям сфери.

Отже, виходить, що і з конфліктером (дійсним!) може бути не конфронтація, конфлікт, а плідна (хоча б – для одної сторони) співпраця. Це той самий випадок, коли говорять щось на зразок того, що не так корисний той, хто хвалить, як той, хто критикує.

Для співпраці у суміжних сферах-клубах існують члени суміжних квадр. Так, ділові та напівдуальнівзаємини мають місце саме тут (Додаток 2.Ґ ). Самі їх назви говорять заможливість непоганої співпраці на рівних.

Гірше за все взаємодіяти у справі, в якій партнер природно "прилаштований зверху", не цінить вас, не поважає з аспектів своїх сильних функцій, бачить у вас лише те, що ви слабкіший із питань, де він є експертом.

Це нерівноправні, асиметричні стосунки, про які та всю решту буде йтися далі.

 








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 688;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.