Принтери

Принтери поділяються на: матричні, струминні, лазерні, світлодіодні, термопринтери та інші.

Матричні (точково - матричні) принтери працюють затаким принципом: друкуюча голівка принтера містить вертикальний ряд тонких металевих голок і рухається уздовж рядка, що друкується, а голки вдаряють по паперу. Розрізняють 9-, 24- та 48-голчаті принтери. Швидкість друку - від 10 до 60 сек. на сторінку, друк малюнків може виконуватися повільніше - до 5 хв. на сторінку.

Струминні принтери формують зображення мікро-краплями спеціального чорнила, що видуваються на папір за допомогою сопіл. Викид мікрокрапель барвника відбувається під тиском, який розвивається в друкуючій головці за рахунок пароутворення. В деяких моделях крапля викидається клацанням в результаті п’єзоелектричного ефекту – цей метод дозволяє забезпечити більш стабільну форму краплі, близьку до сферичної. При роздільній здатності вище 600 dpi вони дозволяють отримувати кольорові відбитки, що перевершують за якістю кольорові відбитки, отримані фотохімічними методами. Цей спосіб друку забезпечує більш високу якість в порівнянні з матричними принтерами. Швидкість друку струминних принтерів - від 15 до 100 сек. на сторінку, а час друку кольорових сторінок може досягати декількох хвилин. Основні характеристики : роздільна здатність dpi, продуктивність (сторінок за хвилину).

Лазерні принтери використовують принцип ксерографії: зображення переноситься на папір зі спеціального барабана, до якого притягуються часточки фарби. Відмінність від звичайного ксерокопіювального апарату полягає в електризації друкуючого барабану лазером за командами з комп'ютера. Швидкість друку лазерних принтерів – від 5 до 15 сек. на сторінку. Сторінки з малюнками виводяться довше, на виведення великих малюнків може знадобитися кілька хвилин.

До основних параметрів лазерних принтерів відносяться:

- роздільна здатність визначається в точках на дюйм, dpi;

- продуктивність (сторінок за хвилину);

- формат паперу;

- обсяг власної оперативної пам'яті.

Моделі середнього класу забезпечують роздільну здатність друку до 600 dpi, а професійні моделі – до 1800 dpi і вище.

Світлодіодні принтери. Принцип дії світлодіодних принтерів схожий на принцип дії лазерних принтерів. Різниця полягає в тому, що джерелом світла є не лазерна головка, а лінійка світлодіодів. Типова величина роздільної здатності друку для світлодіодних принтерів складає порядку 600 dpi

Для збереження даних використовуються й інші засоби: флоптичні, тверді змінні та інші диски. Змінні лазерні диски забезпечують ту ж ємність, що й магнітооптичні диски, але швидкість зчитування-запису в них більша.

 

МОДЕМИ

 

Модем -пристрій, призначений для обміну інформацією між віддаленими комп’ютерами по каналах зв’язку. В залежності від типу каналу зв’язку пристрої прийому-передачі підрозділяють на радіомодеми, кабельні модеми і т.і.

До основних споживацьких характеристик модемів належать:

¨ швидкість передачі даних (біт/с);

¨ підтримувані протоколи зв’язку і корекція помилок;

¨ шинний інтерфейс, якщо модем внутрішній (ISA або PCI).

 

Використовуються такі протоколи:

¨ v.34 – дозволяє приймати дані зі швидкістю до 33600 біт за секунду (bps);

¨ v.90, x2 і k56flex – підтримують роботу зі швидкістю в 57600 bps. Перший протокол є універсальним, підтримується модемами різних фірм, в той час як його попередники x2 і k56flex є “приватними” розробками окремих фірм;

¨ v.92 – новий, прийнятий у 2000 році протокол; відрізняється від свого попередника v.90 лише швидкістю передачі данних (57600 bps проти 28800).

Для роботи в Інтернеті мінімальною є швидкість 28 800 bps.

 

Пристрої командного управління.

Трекбол на відміну від миші встановлюється стаціонарно, і його кулька рухається за допомогою долоні руки. Перевага трекбола полягає в тому, що він не вимагає гладкої робочої поверхні, тому трекболи знайшли широке застосування в портативних ПК.

Тачпади – сенсорні пластини, що реагують на рух пальця користувача по поверхні. Використовуються в портативних комп’ютерах замість трекболів. Удар пальцем по поверхні тачпада сприймається як натиснення кнопки. Недоліком тачпадів є невисока точність.

Пенмаусявляє собою аналог кулькової ручки, на кінці якої замість записуючого вузла встановлено вузол, що реєструє велечину переміщення.

Інфрачервона мишавідрізняється від звичайної наявністю пристрою безпроводового зв’язку з системним блоком.

 

ВВЕДЕННЯ ГРАФІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Для введення графічної інформації використовуються сканери, графічні планшети (дігітайзери). Основна характеристика - роздільна здатність, dpi

Види сканерів.

Планшетнісканери призначені для введення графічної інформації з прозорого або непрозорого листового матеріалу. Типовий показник для офісного застосування: 600 – 1200 dpi.

Принцип дії ручнихсканерів в основному відповідає планшетним. Різниця полягає в тому, що протягування лінійки ПЗС в даному випадку виконується вручну.

В барабанних сканерах матеріал закріплюється на циліндричній поверхні барабану, що обертається з високою швидкістю.

Штрих-сканери – це різновид ручних сканерів призначена для введення даних, закодованих у вигляді штрих-кода.

Сканери форм призначені для введення зі стандартних форм, що заповнені механічно або “від руки”. Необхідність в цьому виникає при проведенні перепису населення, обробці результатів виборів і аналізу анкетних даних. Від сканерів форм не вимагається високої точності сканування, але швидкодія відіграє підвищену роль і є основним споживацьким параметром.

 

Графічні планшети (дигитайзери) призначені для введення художньої графічної інформації. Існує декілька різних принципів дії графічних планшетів, але в основі усіх їх полягає фіксація переміщення спеціального пера відносно планшета.

 








Дата добавления: 2015-09-29; просмотров: 611;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.