Електромагнетизм

 

Магнітне поле. Магнітна індукція. Закон Ампера. Магнітне полі струму. Закон Біо-Савара-Лапласа і його застосування при розрахунку магнітного поля. Магнітне поле прямолінійного провідника зі струмом. Магнітне поле колового струму. Магнітний момент витка з струмом. Вихровий характер магнітного поля. Закон повного струму (циркуляція вектора магнітної індукції) для магнітного поля у вакуумі і його застосування до розрахунку магнітного поля тороїда і довгого соленоїда. Дія магнітного поля на заряд, що рухається. Сила Лоренца. Рух заряджених частинок у магнітному полі. Принцип дії циклічних прискорювачів заряджених частинок. Ефект Холла. МГД-генератор. Контур зі струмом у магнітному полі. Магнітний потік. Теорема Гаусса. Робота переміщення провідника і контуру зі струмом у магнітному полі.

Явище електромагнітної індукції (досліди Фарадея). Правило Ленца. Закон електромагнітної індукції і його виведення із закону збереження енергії. Явище самоіндукції. Індуктивність. Струми при замиканні і розмиканні кола. Явище взаємної індукції. Взаємна індуктивність. Енергія системи провідників із струмом. Об’ємна густина енергії магнітного поля.

Магнітне поле у речовині. Магнітні моменти атомів. Типи магнетиків. Намагніченість. Мікро- і макроструми. Елементарна теорія діа- і парамагнетизму. Магнітна сприйнятливість речовини і її залежність від температури. Закон повного струму для магнітного поля у речовині. Напруженість магнітного поля. Магнітна проникність середовища. Феромагнетики. Досліди Столєтова. Крива намагнічування. Магнітний гістерезіс. Точка Кюрі. Домени. Спінова природа феромагнетизму.

Основи теорії Максвела для електромагнітного поля. Струм зміщення. Рівняння Максвела для електромагнітного поля в інтегральній формі.

 








Дата добавления: 2015-09-28; просмотров: 696;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.