КОМПЛЕКСНЕ КРЕСЛЕННЯ ПРЯМОЇ.

 

1. Пряма в інженерній графіці розглядається як множина точок.

Пряма в просторі безмежна. Обмежена частина прямої називається відрізком.

При ортогональному проеціюванні на площину пряма, не перпендикулярна до площини проекцій, проецюється в пряму.

Оскільки положення прямої у просторі повністю визначається двома точками, то для визначення проекцій прямої досить визначити проекції будь-яких двох точок, які належать цій прямій.

Рис.2.1. Пряма в системі трьох площин проекцій  
Провівши через точки А і В (рис. 2.1) перпендикуляри до площин проекцій П1і П2, знайдемо проекції точок А і В: А(A1, А2, А3), B(B1, B2, B3).

Відрізок А1В1 гори-зонтальна проекція відрізка АВ, А2В2 його фронтальна проекція; А3В3 його профільна проекція.

Пряму на комплексному кресленні можна задати не тільки проекціями її відрізка (АВ), але і проекціями деякої довільної частини прямої (l), не позначаючи кінцевих точок цієї частини.

Зазвичай третю площину проекцій П3розглядають тільки як додаткову площину, тому що положення точки у просторі однозначно визначається двома її проекціями. Таким чином, дві проекції прямої повністю визначають її положення у просторі.

Для перетворення просторового макета у плоске комплексне креслення площину проекцій П1необхідно повернути навколо осі Х12на кут 90° за годинниковою стрілкою і провести перпендикуляри до осі Х12з проекцій точок А і В – А1А2; B1B2 (вертикальні лінії зв'язку).

Прямі в просторі можуть займати різні положення. Розрізняють наступні положення прямих: прямі загального положення; прямі рівня; проецюючі прямі

Відрізок АВ займає довільне (загальне) положення по відношенню до площин проекцій П1, П2, П3(тобто кути нахилу відрізка АВ до П1, П2, П3довільні, але відмінні від і 90°) (рис. 2.2). Така пряма називається прямою загального положення. На комплексному кресленні проекції прямої загального положення складають з осями проекцій також довільні кути. Координати будь-якої точки прямої загального положення мінливі величини: немає таких двох точок, для яких хоча б одна координата була однаковою.

 

Рис.2.2. Епюр прямої загального положення

Окрім розглянутого загального випадку розміщення прямої по відношенню до заданої системи площин проекцій, існують окремі (часткові) випадки.

Прямі, паралельні до площин проекцій, називаються лініями рівня.

Горизонтальна пряма (горизонталь) це пряма, паралельна до горизонтальної площини проекцій. Вона позначається літерою h (h1, h2, h3) (на рис. 2.3 відрізок АВ паралельний до П1). Усі точки горизонталі віддалені на однакові відстані від П1, тобто для усіх точок горизонталі координата Z – величина постійна (Z = const). А тому h2II Х12(h2^ Z23, h3^ Z23).

Кут нахилу горизонталі до П1– a = 0°. Кут нахилу горизонталі до П2– b і кут нахилу до П3– g визначаються з горизонтальної проекції hh11В1) (рис. 2.3).

На площину проекцій П1відрізки прямої h проецюються в натуральну величину, а на дві інші площини зі спотворенням, у вигляді відрізків меншої величини.

 

Рис.2.3. Епюр горизонтальної прямої

 

hII П1: a = 0Þ П1; b Þ П2; g Þ П3

Фронтальна пряма (фронталь) це пряма, паралельна до фронтальної площини проекцій. Вона позначається літерою f(f1, f2, f3) (на рис. 2.4 відрізок СD паралельний до П2). Усі точки фронталі віддалені на однакові відстані від П2, тобто для усіх точок фронталі координата Y – величина постійна (Y = const). А тому f1II Х12 (f1^ Y13, f3^ Y31).

Кут нахилу фронтальної прямої до П2– b = 0°. Кут нахилу фронталі до П1 a і кут нахилу до П3– g визначаються з фронтальної проекції ff22D2) (рис. 2.4).

На площину П2відрізки прямої f проецюються в натуральну величину, а на дві інші площини зі спотворенням, у вигляді відрізків меншої величини.

fII П2: a Þ П1; b = 0 Þ П2; g Þ П3

Рис.2.4. Епюр фронтальної прямої

 

Профільна пряма це пряма, паралельна до профільної площини проекцій. Вона позначається літерою р (р1, р2, р3) (на рис. 2.5 відрізок EF паралельний до П3). Усі точки профільної прямої віддалені на однакові відстані від П3, тобто для усіх точок профільної прямої координата Х – величина постійна (Х = const). А тому р1^ Х12, р2^ Х12(р1II Y13, р2II Z23).

Кут нахилу профільної прямої до П3– g = 0°. Кут нахилу профільної прямої до П1 a і кут нахилу до П2– b визначаються з профільної проекції рр33F3) (рис. 2.5).

На профільну площину проекцій П3відрізки прямої р проецюються в натуральну величину, а на дві інші площини зі спотворенням,у вигляді відрізків меншої величини, які перпендикулярні осі Х12.

 

Рис.2.4. Епюр профільної прямої

р II П3: a Þ П1; b Þ П2; g = 0 Þ П3.

Пряма може бути не тільки паралельною до площини проекцій, але і знаходитись у ній. Характерною ознакою комплексного креслення такої прямої є належність однієї з проекцій такої прямої осі проекцій (рис. 2.5), де h0 – нульова горизонталь; f 0 – нульова фронталь.

 

Рис.2.5. Пряма, що належить площині проекцій

Проецюючими називаються прямі які перпендикулярні до однієї з площин проекцій і паралельні двом іншим площинам проекцій (рис. 2.6-2.8). На одній з площин проекцій проецююча пряма зображується у вигляді точки, а на двох інших - у вигляді відрізків, які займають горизонтальне або вертикальне положення і величина яких дорівнює натуральній величині відрізка прямої.

Пряма а ^ П1 горизонтально проецююча пряма. Вона проецюється на горизонтальну площину в точку, а на фронтальну і профільну площини проекцій – в лінію, паралельну осі Oz.

 

Рис.2.6. Епюр горизонтально-проецюючої прямої

Пряма СD ^ П2 фронтально проецююча пряма. Ця пряма проецюється в точку на фронтальну площину проекцій, а на горизонтальну і профільну площини проекцій – в лінію, паралельну осі Оу.

Рис.2.7. Епюр фронтально-проецюючої прямої

Пряма EF ^ П3 профільно проецююча пряма. Пряма проецюється в точку на профільну площину проекцій, а її горизонтальна і фронтальна проекції паралельні осі Ох.

 

Рис.2.8. Епюр профільно-проецюючої прямої

2. Якщо точка лежить на прямій, то її проекції лежать на однойменних проекціях цієї прямої і на спільній лінії зв’язку.

Рис.2.9. Положення точки на прямій
Точка А (рис. 2.9) лежить на прямій m, тому що її проекції А1і А2розташовані відповідно на гори-зонтальній m1і фронтальній m2проекціях прямої.

Точки В,С, D i E не лежать на прямій m, тому що одна з проекцій кожної точки не належить відповідній проекції цієї прямої.

Точка, яка не лежить на прямій відносно прямої може займати різне положення. Наприклад: точка В знаходиться над прямою m, точка Е – під прямою m, точка С – за прямою m.

3. Пряма загального положення перетинає всі основні площини проекцій. Якщо відрізок АВ загального положення продовжити в обидва боки від точок А і В, то він перетне площини проекцій П1і П1в точках М і N (рис. 2.10).

Точки перетину прямої з площинами проекцій називаються слідами прямої. Точка М – горизонтальний слід прямої АВ, а точка Nфронтальний слід прямої АВ.

 

Рис.2.10. Побудова слідів прямої загального положення

Слід це точка, яка одночасно належить прямій і площині проекцій. З цієї умови витікає правило побудови слідів прямої. Побудувати сліди прямої на комплексному кресленні означає знайти проекції слідів.

Горизонтальний слід прямої це точка, яка належить прямій, а тому її проекції належать проекціям прямої. З іншого боку ця точка належить і площині проекцій П1, тому вона має особливості точок, які належать площинам проекцій: одна координата дорівнює нулю. Для точки, яка лежить на П1– Z = 0. Точка прямої АВ, для якої Z = 0, на комплексному кресленні (рис. 2.10) знаходиться на перетині фронтальної проекції прямої АВ (А2В2) з віссю Х12. Це точка М2 фронтальна проекція горизонтального сліду прямої. Точка М1знаходиться на одній вертикальній лінії зв'язку з М2і належить горизонтальній проекції прямої.

Таким чином, для побудови на комплексному кресленні горизонтального сліду М прямої АВ необхідно:

1). Продовжити фронтальну проекцію А2В2до перетину з віссю Х12в точці М2. Точка М2 фронтальна проекція сліду М.

2). Провести через точку М2вертикальну лінію зв’язку до перетину з горизонтальною проекцією А1В1прямої (або її продовженням) в точці М1(горизонтальній проекції сліду), яка збігається з самим слідом М.

Фронтальний слід прямої це точка, яка належить прямій, а тому її проекції належать проекціям прямої. З іншого боку ця точка належить і площині проекцій П2, тому вона має особливості точок, які належать площинам проекцій: одна координата дорівнює нулю. Для точки, яка лежить на П2– Y = 0. Точка прямої АВ, для якої Y = 0, на комплексному кресленні (рис. 2.10) знаходиться на перетині горизонтальної проекції прямої АВ (А1В1) з віссю Х12. Це N1 горизонтальна проекція фронтального сліду прямої. N2знаходиться на одній вертикальній лінії зв'язку з N1і належить фронтальній проекції прямої.

Таким чином, для побудови фронтального сліду (точки N) прямої АВ необхідно:

1). Продовжити горизонтальну проекцію А1В1до перетину з віссю Х12в точці N1. Точка N1 горизонтальна проекція сліду N.

2). Провести через точку N1 вертикальну лінію зв’язку до перетину з фронтальною проекцією А2В2прямої (або її продовженням). Отримаємо точку N2(фронтальну проекцію сліду) яка збігається з самим слідом N.

Пряма загального положення в системі трьох площин проекцій має три сліди: горизонтальний, фронтальний і профільний; пряма рівня - два сліди; проецююча пряма один слід. На рисунку 2.11-а показана побудова фронтального сліду N і профільного сліду Р горизонталі h, а також горизонтального сліду М і профільного сліду Р фронталі f (рис. 2.11-б).

 

а) б)

Рис.2.11. Побудова слідів прямих рівня

Горизонтально-проецююча пряма а має один горизонтальний слід М (М1), який збігається з горизонтальною проекцією прямої а (рис. 2.12-а).

Фронтально-проецююча пряма b має один фронтальний слід N (N2), який збігається з фронтальною проекцією прямої b (рис. 2.12-б).

 

а) б)

Рис.2.12. Побудова слідів проецюючих прямих

4. Пряма загального положення нахилена під різними кутами до площин проекцій, а тому проекції відрізка прямої різні за величиною і важливо уміти знаходити натуральну величину відрізка прямої за його проекціями.

Рис.2.13. До визначення натуральної величини відрізка
Розглянемо проекції відрізка АВ на дві площини П1і П2. Якщо через т. А провести пряму АВ0, яка паралельна А1В1, то отримаємо прямо-кутний D АВВ0у якого: АВ – гіпотенуза, натуральна величина (рис.2.13).

Оскільки АВ0IIА1В1; АВ0^ВВ1, Þ |А1В1| = |АВ0| катет АВ0дорівнює горизон-тальній проекції відрізка АВ. Другий катет ВВ0дорівнює різниці висот між точками В і А: |ВВ0| = ZB – ZA.

α кут між гіпотенузою і катетом АВ0, тобто між відрізком АВ і його проекцією на П1є кутом нахилу відрізка прямої АВ до площини проекцій П1.

Такий трикутник можна штучно відтворити на комплексному кресленні (рис. 2.14). Горизонтальна проекція А1В1буде виконувати функцію катета. Другий катет, величина якого дорівнює ZB– ZA, будуємо, взявши за вершину прямого кута точку А1(слід зауважити, що за вершину прямого кута може бути взятий будь який кінець проекції відрізка).

Натуральна величина відрізка прямої загального положення на комплексному кресленні будується як гіпотенуза прямокутного трикутника, перший катет якого дорівнює одній з проекцій даного відрізка, а другий - різниці відстаней від кінців відрізка, до тієї площини проекцій, на якій взято перший катет (різниці відстаней кінців другої його проекції від площини, на якій знаходиться перша проекція цього відрізка).

Кут нахилу відрізка прямої до площини проекцій визначається як кут між натуральною величиною відрізка і його проекцією на цю площину.

Рис.2.14. Визначення натуральної величини відрізка на епюрі
На рисунку 2.14 показано визначення натуральної величини відрізка АВ і кутів його нахилу до площин проекцій: a – до П1; b – до П2; g – до П33 .

Для визначення натуральної величини відрізка АВ і кута a необхідно :

1. Через одну з точок горизонтальної проекції відрізка (у нас точка А1) провести перпендикуляр до проекції відрізка і на ньому відкласти різницю висот між точками В і А.

2. Точку А0, яку ми отримали, з’єднуємо з точкою В1. Відрізок А0В1буде натуральною величиною відрізка АВ, а кут між А1В1і А0В1буде кутом a нахилу відрізка АВ до площини проекцій П1.

Для визначення натуральної величини відрізка АВ і кута b необхідно:

1. Через точку А2або В2(у нас А2) провести перпендикуляр до А2В2і на ньому відкласти різницю глибин між точками А і В.

2. Точку А0, яку ми отримали, з’єднуємо з точкою В2. Відрізок А0В2буде натуральною величиною відрізка АВ, а кут між А2В2і А0В2буде кутом b нахилу відрізка АВ до площини П2.

Для визначення натуральної величини відрізка АВ і кута нахилу його до П3необхідно:

Через точку А3або В3(у нас А3) провести перпендикуляр до А3В3і на ньому відкласти різницю широт між точками А і В.

2. Точку А0, яку ми отримали, з’єднуємо з точкою В3. Відрізок А0В3буде натуральною величиною відрізка АВ, а кут між А3В3і А3В3буде кутом g – кутом нахилу відрізка АВ до площини проекцій П3.

 








Дата добавления: 2015-09-25; просмотров: 9899;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.025 сек.