Метрологічний контроль за тактичної підготовленістю спортсменів.

 

Контроль за тактичної підготовленістю або за тактичним майстерністю полягає в оцінці доцільності дій спортсмена або команди, спрямованих на досягнення успіху в спортивних змаганнях. Сукупність таких дій називають тактичними варіантами.

Контролю підлягають не тільки самі тактичні дії, а й різноманітні прийоми психологічного впливу на суперників.

Розрізняють індивідуальну, групову і командну тактику. Розробляючи методи контролю тактики, необхідно враховувати:

1. структуру змагальної діяльності в тому чи іншому виді спорту;

2. вплив на тактику рівня підготовленості спортсменів, особливостей партнерів і суперників, зовнішніх умов, завдань, які необхідно вирішити спортсмену і т.п.

Облік всіх цих факторів необхідний для вибору критерій, на підставі яких можна судити про оптимальність тактики спортсмена або команди. Їх, критеріїв, кілька:

1. досягнення найвищого результату в змаганнях;

2. результат може бути не найвищий, головне – перемогти;

3. не тільки увійти в наступний тур змагань, але і зробити це з найменшою витратою енергії.

Тактична майстерність характеризується обсягом, різнобічністю, раціональністю та ефективністю тактичних дій, які використовує спортсмен на змаганнях і тренуваннях.

В основі тактичних (або тактико-технічних) дій лежать тактичні знання, а також уміння оцінити ситуації, що виникають під час спортивного поєдинку. Тому контроль тактичної майстерності пропонує оцінку не тільки тактичних дій, але і тактичного мислення.

Тактичні знання в найпростішому варіанті являють собою сукупність правил про те, як і якими чином необхідно вести поєдинок або змагання з суперниками. Вони перевіряються в ході теоретичного опитування.

Тактичне мислення оцінюється двома способами. У першому випадку експерти спостерігають за діями спортсмена під час змагань, оцінюючи правильність ( тактичну доцільність ) прийнятих ним рішень.

У другому випадку використовуються інформаційно-тренажерні пристрої, в яких оцінювана тактична ситуація відтворюється перед спортсменом на екрані відеомонітора.

Контроль обсягу тактики полягає в реєстрації числа тактичних ходів і тактичних варіантів, які застосовують на змаганнях ( тренувальних заняттях ) спортсмен , група спортсменів або команда.

Різнобічність тактики характеризується тим, наскільки різноманітні ці ходи. Ефективність тактики характеризується тим, наскільки використаний у змаганнях тактичний хід (варіант) сприяв рішенню поставленого завдання.

 








Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 1153;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.