Підвищена соціальна пільга (200%) – 1218,00 гривень.

№ з/п Категорія платників ПДФО, норма ПКУ % розміру податкової соціальної пільги Сума податкової соціальної пільги
1. Будь-який платник податку якщо сума його нарахованої заробітної плати за календарний місяць не перевищує 1710 грн. 100% 609,0 грн.
2. Особа, що утримує двох і більше дітей у віці до 18 років (в розрахунку на кожну дитину) 100% 609,0 грн. х кількість дітей віком до 18 років
3. Одинока матір (батько), вдова (вдівець) або опікун, піклувальник (в розрахунку на кожну дитину віком до 18 років 150% 913,50 грн. х кількість дітей віком до 18 років
4. Платник податку, який утримує дитину-інваліда віком до 18 років у розрахунку на кожну таку дитину 150% 913,50 грн. х кількість дітей віком до 18 років
5. Особи, віднесені законом до 1 або 2 категорії осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, включаючи осіб, нагороджених грамотами Президії Верховної Ради УРСР за участь в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 150% 913,50 грн.
6. Учні, студенти, аспіранти, ординатори, ад’ютанти 150% 913,50 грн.
7. Герої України, герої Радянського Союзу, герої Соціалістичної праці або повні кавалери ордена Слави чи Трудової Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями "За відвагу" 200% 1218,00 грн.
8. Учасники бойових дій під час Другої світової війни або особи, які у той час працювали в тилу, та інваліди I і II групи з числа учасників бойових дій у період після Другої світової війни, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" 200% 1218,00 грн.
9. Колишні в'язні концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання під час Другої світової війни або особи, визнані репресованими чи реабілітованими. 200% 1218,00 грн.
10. Особи, визнані репресованими або реабілітованими 200% 1218,00 грн.

 

У разі перевищення місячної заробітної плати понад встановлений розмір питання щодо надання податкової соціальної пільги не розглядається, незалежно від категорії платника податку, що її одержує.

До доходів, відмінних від заробітної плати, застосування податкової соціальної пільги

Податковим кодексом України не передбачено.

Умовою для отримання права на пільгу є подання платником податку за одним із місць роботи (якщо їх є кілька), на якому він планує отримувати пільгу, заяву про застосування податкової соціальної пільги (далі – заява). Крім цього, до заяви необхідно додати документи, що підтверджують право на таку пільгу.

Якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох підстав, податкова соціальна пільга застосовується один раз з підстави, що передбачає її найбільший розмір.

 

4.Порядок нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб до бюджету.

Податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету.

Для того, щоб визначити податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) використовуються формули:

без урахування податкової соціальної пільги:

СПДФО= (ОД - ЄСВ) х СтПДФО%/ 100%

 

Розмір ЄСВ, який утримує роботодавець за рахунок нарахованого ним доходу, становить 3,6% від оподатковуваного доходу, тобто

ЄСВ = ОД х 3,6%/100%

 

з урахуванням податкової соціальної пільги:

СПДФО= (ОД- ЄСВ- ПСП) х СтПДФО%/100%,де

СПДФО – сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету;

ОД – оподатковуваний дохід;

ЄСВ – розмір єдиного соціального внеску;

ПСП - сума податкової соціальної пільги;

СтПДФО - ставка податку на доходи фізичних осіб.

 

Для розрахунку розміру чистої заробітної плати (ЧЗП) використовують формулу:

ЧЗП= ОД - ЄСВСПДФО

 

Особи, які мають статус податкових агентів зобов’язані подавати до контролюючого органу Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ). Звітним податковим періодом для подання звіту за формою 1дф є календарний квартал. Звіт подається протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу.

Якщо останній день строку подання податкового розрахунку припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Питання для контролю знань студентів:

1. Хто є платником податку на доходи фізичних осіб?

2. Що є об'єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб?

3. Що є базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб?

4. Як визначається база оподаткування під час нарахування доходів у формі заробітної плати?

5. Що таке податкова соціальна пільга?

6. Яким чином розраховують податкову соціальну пільгу?

7. Яким чином розраховують суму податку на доходи фізичних осіб, що належить сплаті до бюджету?

8. Яким чином розраховують розмір чистої заробітної плати?








Дата добавления: 2015-09-21; просмотров: 622;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.