Відмінності фінансового і управлінського обліку

Номер ознаки Назва ознаки Фінансовий облік Управлінський облік
1. Користувачі інформації Зовнішні і внутрішні Внутрішні (адміністрація, засновники)
2. Обов’язковість ведення Є обов’язковим згідно із законом За рішенням адміністрації
3. Вимірники Грошові в основному Всі види вимірників
4. Відкритість даних Дані відкриті для всіх користувачів Комерційна таємниця
5. Періодичність подачі інформації і складання звітності Місячна, квартальна, річна звітність Щоденна, щодекадна звітність
6. Об’єкти обліку Необоротні активи, вироб-ничі запаси, грошові кошти, витрати, власний капітал, зобов’язання, доходи, фінансовий результат Витрати, доходи, фінансовий результат в розрізі в окремих видів продукції, структурних підрозділів і відповідальних осіб
7. Направленість Фіксація подій, що мали місце в минулому На майбутнє
8. Відповідальність Адміністративна і кримінальна Перед адміністрацією та засновниками
9. Точність даних, інформації Максимально точна інформація Можливі приблизні розрахунки, щодо майбутніх витрат, доходів і фінансових результатів

 


Спільні ознаки фінансового і управлінського обліку:

1)Обидва передбачають використання більшості однакових елементів методу бухгалтерського обліку (документація – інвентаризація, оцінка – калькулювання, рахунки – подвійний запис. Баланс і звітність можуть бути елементами управлінського обліку лише в окремих випадках).

2)Здійснюють одні і ті ж працівники бухгалтерії.

3)Об’єктами обох видів обліку є доходи, витрати та фінансові результати.

4)Ґрунтуються на одній і тій же первинній документації.

1.3.В економічній літературі відсутня єдина точка зору щодо історії виникнення управлінського обліку і періодів його розвитку. Так, зокрема С.Ф. Голов вважає, що управлінський облік бере початок на початку ХХ століття у зв’язку з відкриттям таких систем нормування праці як система Тейлора, Гілберта, Емерсона.

Пушкар М.С. вважає, що управлінський облік бере свій початок в кінці ХІХ століття, М.А. Вахрушина – в другій половині ХІХ століття.

Проаналізувавши зміст першої книги з бухгалтерського обліку „Трактат про рахунки і записи” написаної Лукою Пачолі у 1494 році можна зробити висновок, що в цій книзі були закладені основи майбутнього управлінського обліку. В ній автор описує необхідність ведення загальної книги в центральній ланці і часткових книг обліку у філіях центральної ланки. Тут же вперше говориться про поділ витрат на загальні і часткові, прямі і непрямі, і т.д.

Більшість вчених-економістів наводять такі періоди розвитку управлінського обліку:

І Зародження: кінець ХІХ – початок ХХ століття, 30-ті роки ХХ століття;

ІІВстановлення елементів управлінського обліку: 30-ті – 50-ті роки ХХ

століття;

ІІІ Встановлення управлінського обліку як науки: 50-ті – 70-ті роки ХХ

століття;

ІVРозвиток стратегічного управлінського обліку: 70-ті роки ХХ століття

і далі.

Перший період характеризуєтьсяпублікацією робіт Гарісона щодо сутності системи управління „стандарт-кост”.

Другий періодхарактеризується розробкою нової системи обліку і управління „директ-костінг” і нормативного методу обліку витрат.

Третій періодхарактеризується тим, що в США у вузах управлінський облік почав читатись як окрема економічна дисципліна.

Починаючи з 70-х років ХХ століттяпрацівники управлінської бухгалтерії почали зосереджувати увагу на стратегічному плануванні і прогнозуванні доходів, витрат і фінансових результатів діяльності підприємства.

В історії розвитку управлінського обліку в будівництві на підприємствах України вагомими подіями було прийняття Типових (основних) положень з планування, обліку і калькулювання собівартості будівельно-монтажних робіт в 1955р., 1985р., 1996р. Положення 1996 року в 2002 році замінено Методичними рекомендаціями із формування собівартості будівельно-монтажних робіт, затверджених Наказом Держбуду України № 81 від 7.05. 2002р. 16.02.2004 р. Наказом Держбуду України була затверджена нова редакція вищеназваних методичних рекомендацій. Великий внесок в розвиток управлінського обліку зробили такі науковці, як Чумаченко М.Г. (автор першої на Україні книги з управлінського обліку „Учет затрат на производство продукции США” 1971р.), Голов С.Ф. (автор книги „Управлінський облік” і співавтор книги „Фінансовий і управлінський облік”), Пушкар М.С. („Управлінський облік”, „Тенденції розвитку бухгалтерського обліку в Україні”) та ін.

 

1.4. Управлінський облік більшість науковців поділяють на два види:

- проблемний;

- системний (систематичний).

Проблемний обліквключає в себе планування і прогнозування витрат, доходів і фінансових результатів в розрізі окремих видів продукції, структурних підрозділів і відповідальних осіб.

Систематичний облікявляє собою облік витрат, доходів і фінансових результатів в розрізі окремих видів продукції, структурних підрозділів і відповідальних осіб, які мали місце в минулому.

В залежності від видів обліку розрізняють і види інформації відповідно проблемного і систематичного обліку. Професор А. Яругова виділяє три види інформації:

1. Інформація щодо витрат, доходів і фінансових результатів діяльності структурних підрозділів, які працюють прибутково.

2.Інформація про витрати, доходи і фінансові результати структурних підрозділів, які працюють збитково.

3. Інформація про майбутні доходи, витрати і фінансові результати.

Перші два види інформації є інформацією систематичного обліку, яка призначена для прийняття оперативних управлінських рішень з метою недопущення негативних факторів в роботі окремих структурних підрозділів і поширенням позитивного досвіду діяльності інших підрозділів.

Третій вид – є інформацією проблемного обліку.

До інформації управлінського обліку ставляться наступні завдання:

1) Інформація повинна бути своєчасною;

2) Інформація повинна бути економічною, тобто витрати на її підготовку повинні бути меншими від доходів, які одержує підприємство від прийняття управлінських рішень;

3) Інформація повинна бути простою і доступною для відповідних користувачів;

4) Інформація повинна бути конфіденційною (поступати до тих споживачів, які мають на це право);

5) Інформація повинна бути достовірною.








Дата добавления: 2015-09-21; просмотров: 792;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.