Інтегровані системи менеджменту в галузі охорони праці

На сьогодні необхідною умовою успішного функціонування організації у фінансовому, виробничому, природному і соціальному аспектах є створення, впровадження і сертифікація інтегрованої системи менеджменту. Це обумовлено тим, що інтегрована система органічно поєднує в єдине ціле усі виробничі процеси, що є необхідним для досягнення успіху в роботі будь-якої організації. Впровадження інтегрованої системи менеджменту підвищує конкурентоспроможність організації, ефективність її діяльності, забезпечує економію всіх видів ресурсів.

Організаційно-методичним фундаментом для створення ІСМ служать стандарти ISO серії 9000. Це обумовлено тим, що базові поняття та принципи, сформульовані в цих стандартах, найбільше відповідають поняттям і принципам загального менеджменту.

Однією зі складових ІСМ організації є система менеджменту професійного здоров’я та безпеки праці. Ця система базується на сертифікації за стандартами серії OHSAS 18000 «Системи управління охороною здоров’я і безпекою персоналу. Вимоги» і може бути застосована незалежно від виду діяльності організації, сектора економіки або галузі промисловості. Застосування системи менеджменту професійного здоров’я та безпеки праці в організації знижує ризик людських втрат, штрафів або судових позовів у разі виникнення травм, професійних захворювань і нещасних випадків та інших небажаних прямих і непрямих витрат.

Стандарт OHSAS 18000 призначено для забезпечення організацій елементами ефективної та результативної системи управління охороною праці, які можуть бути інтегровані з іншими елементами управління для сприяння організаціям в досягненні поставлених цілей у сфері охорони праці та економіки.

Як відомо, управління охороною праці охоплює весь діапазон проблем, включаючи проблеми, що стосуються стратегії і конкурентоспроможності, і демонстрація успішного впровадження цього стандарту може бути використана організацією для того, щоб зацікавлені сторони впевнилися в наявності у неї належної системи управління охороною праці.

Особливістю стандартів серії OHSAS 18000 є те, що в них використана методологія, відома як «Plan-Do-Check-Act» (PDCA), або «Плануй-Роби-Перевіряй-Коригуй» (ПРПК).

Коротко методологія PDCA / ПРПК можна описати таким чином:

«Плануй» – визначення цілей і процесів, необхідних для отримання результатів у відповідності з політикою організації в області охорони праці;

«Роби» – реалізація процесів;

«Перевіряй» – моніторинг та оцінка процесів по відношенню до політики в сфері охорони праці, цілям, завданням, законодавчим і іншим вимогам, а також запис результатів;

«Коригуй» – здійснення заходів стосовно безперервного поліпшення результативності охорони праці.

Ще однією особливістю стандартів серії OHSAS 18000 є те, що вони містять лише ті вимоги, які можна об’єктивно перевірити.

Слід зазначити, що стандарти серії OHSAS 18000 не містять вимог, характерних для інших систем управління, наприклад, вимог до управління якістю, навколишнім середовищем, безпекою, фінансовими ресурсами, проте елементи СУОП можуть бути узгоджені або інтегровані з відповідними елементами інших систем управління. Таким чином, організація може використовувати вже існуючі системи управління при розробці СУОП відповідно до вимог стандартів серії OHSAS 18000.

Важливим моментом є те, що стандарти серії OHSAS 18000 не розглядають такі питання зі сфери безпеки і здоров’я, як програми оздоровлення співробітників, безпеку продукції, нанесення шкоди майну або навколишньому середовищу.

Вимоги стандарту OHSAS 18000 повністю сумісні з вимогами стандартів ISO 9000. Сертифікат за стандартами OHSAS 18000 видають строком на 3 роки. Слід зазначити, що останнім часом організації та підприємства все більш зацікавлені в досягненні і демонстрації вагомої результативності в сфері охорони праці за рахунок управління професійними ризиками у відповідності з політикою та цілями в галузі охорони праці. Прикладами організацій і підприємств, сертифікованих за міжнародною системою менеджменту здоров’я та безпеки на виробництві OHSAS 18000, що працюють в Україні, є: ВАТ «ЛУКОЙЛ», АТ «Татнефть», Лисичанський НПЗ (ТОВ «ЛиНОС») та інші.

Таким чином, система менеджменту професійного здоров’я та безпеки праці створює основу для здійснення заходів з охорони праці в організації або на виробництві, що забезпечує підвищення їх ефективності й інтеграцію в загальну діяльність підприємства.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 4186;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.