Застосування сполук d – елементів у медицині.

· Ферум (ІІ) сульфат гептагідрат FeSO4 ∙7H2O, ферум лактат тригідрат (СН3СН(ОН)СОО)2Fe ∙3H2O, ферум аскорбінат застосовують для лікування ферумдефіцитних анемій.

· Цинк сульфат ZnSO4 використовують у вигляді розчинів з масовою часткою 0,1 – 0,25% для лікування очних хвороб. Ця сполука входить до складу деяких стоматологічних цементів типу «Дентин», «Вікасол» та препарату цинктерал, який використовують у дерматології. Цинк оксид ZnO застосовують у дерматологічній практиці у вигляді мазей, паст і присипок. Суспензію цинк інсулін, що складається з цинк хлориду та інсуліну, використовують для ін’єкцій при цукровому діабеті. Вітамін С- Плюс (вітамін С з Цинком) рекомендують для посилення імунітету, нормалізації кровотворення.

· Хром піколінат (50 – 100 мкг) використовують у разі порушень вуглеводного тажирового обмінів) хром (ІІІ) оксид Cr2O3 входить до складу деяких стоматологічних паст.

· Амоній або натрій молібдат (NH4)2MoО4 (Na2MoO4) у мікродозах вводять до складу різних вітамінних комплексів («Дуовіт»), враховуючи той факт, що Молібден підвищує фагоцитарну функцію крові.

· Манган (ІІ) сульфат та хлорид MnSO4 + MnCl2 як мінеральні добавки входять до складу різних полівітамінів, наприклад, «Кальцеміну», «Теравіту».Калій перманганат KMnO4 у вигляді розведених розчинів застосовують як протимікробний препарат.

· Вітамін В12 (ціанокобаламін) використовують для лікування мегалобластичної анемії, дистрофії та при захворюваннях печінки.

· Радіоактивний нуклід Кобальту 60Со застосовують для лікування злоякісних пухлин радіоактивним випромінюванням (так звані «кобальтові гармати»)

· Купрум (ІІ) сульфат у вигляді розведених розчинів для внутрішнього застосування; 5% - вий розчин – для повязок при опіках білим фосфором, а 2% – вий розчин – внутрішньо при отруєнні білим фосфором.

· Аргентум (І) нітрат має в’яжучу, підсушуючу та протизапальну дію. Зовнішньо він використовується у вигляді 1 -10% розчинів або мазей, а внутрішньо – 0,05%-вий розчин при виразці шлунку та гастритах.

Крім того, широко використовуються полівітамінні комплексні препарати з мінеральними добавками : «Мульті – табс», «Юнікап», «Вітрум», «Активан», «Дуовіт», краплі «Береш Плюс»

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 3065;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.015 сек.