Казимир Малевич

Яскравою художньою особистістю є Казимир Малевич, творець супрематизму (від латинського supremus – вищий – напрямок у абстрактному мистецтві). Він хоч і жив значну частину життя поза Україною, але, українець за походженням, ніколи не поривав зв'язків з нею. Естетичні вподобання К. Малевича багато в чому оформилися під вливом народного мистецтва України – селянських вишивок, лубків, народних орнаментів. Бажаючи висловити «чисте», незалежне від матерії духовне буття, художник мав відмовитися від земних «орієнтирів», подивитися на навколишні речі наче з космосу. Тому в безпредметних картинах Малевича зникає уявлення про земні «верх» і «низ», «ліве» і «праве» – всі напрямки рівноправні, як у Всесвіті, де відсутнє земне тяжіння. Малевич, власне, творить картину виходу людини у космос (вираз «супутник Землі», до речі, вигадав цей художник).

До пізнього Малевича сучасні мистецтвознавці додають прізвисько Мужицький, оскільки його основними персонажами стали селяни. Наприкінці 20-х років він працював у Київському художньому інституті, малюв небо, лани, селян.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 712;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.