Склад земель населених пунктів

Характерною ознакою земель населених пунктів є входження до їх складу земель різних категорій.

Напр., у межах м. Києва із загальної площі 83,53 тис. га 13,61% - землі під житловою та громадською забудовою, 43,58% - лісовкриті землі, 7,99% - землі водного фонду, 7,06% - ЗСГП, 0,72% - землі історико-культурного призначення, 14,34% - землі, що використовуються для відпочинку (в т.ч. дачні земельні ділянки), 6,34% - землі під промисловою забудовою тощо8.

 

Входження до складу земель населених пунктів різних категорій земель було одним з аргументів на користь невизнання земель населених пунктів окремою категорією земель. Проте варто зазначити, що належність однієї земельної ділянки одночасно до кількох категорій земель – явище поширене і в принципі неминуче (напр., землі лісогосподарського призначення та водного фонду можуть входити до складу земель оборони, природного заповідного фонду тощо).

Проблема. На жаль, законодавство не завжди чітко визначає, як вирішуються колізії між різними правовими режимами земель. Напр., свого часу серйозні проблеми на практиці викликало встановлення співвідношення правових режимів земельної ділянки у межах населеного пункту з її правовим режимом як ділянки водного фонду9 (цікаво, що до 1990 р. землі міських водойм визнавалися ЗК УРСР землями загального користування населених пунктів).

 

Деякі землі у складі населених пунктів важко віднести до будь-якої із існуючих категорій. Це стосується, зокр., частини т.з. «земель загального користування». Ці землі лише побіжно згадуються у ЗКУ (ч.3 ст.83) і включають, зокрема, вулиці, проїзди, площі тощо.

 

За видом населеного пунктуземлі населених пунктів можна поділити на (1) землі міст, (2) землі селищ міського типу, (3) землі сільських населених пунктів (сіл). Такий поділ має важливе значення і впливає на правовий режим відповідних земель насамперед тому, що законодавство передбачає різні правила планування та забудови різних населених пунктів.

Законодавство також передбачає поділ земель населених пунктів на зони. Так, відповідно до п.2.1 ДБН 360-92** територія міста поділяється за функціональним призначенням на сельбищну, виробничу (в т.ч. зовнішнього транспорту), і ландшафтну рекреаційну зони. Здійснюється і дрібніший поділ: зокр., промислові райони в місті за архітектурно-планувальними умовами і факторами формування поділяються на містобудівні категорії, для кожної з яких передбачено «функціонально-адекватний склад» підприємств, що розміщуються: промислова зона, комунально-складська зона тощо. Проблемою, на наш погляд, є те, що такий поділ не співпадає із законодавчим поділом земель на категорії. Вирішення цієї суперечності вбачається у відмові від поділу земель на категорії.

1 Поточний архів Держкомзему України.

2 Підсумки І кварталу 2009 року: розмежування, інвентаризація земель, встановлення меж // Офіційний сайт Державного комітету України із земельних ресурсів / [Електронний ресурс]. – Режим доступу:http://dkzr.gov.ua/terra/control/uk/publish/article;jsessionid=05BF87D3A93B4EFB3A0D64EAAED91BD0?art_id=97521

3 Ріпенко А.І. Правове регулювання використання земель житлової і громадської забудови для благоустрою. –Дис. … к.ю.н. … 12.00.06. – К.: Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2010. –С.79-83.

4 Ріпенко А.І. Правове регулювання використання земель житлової і громадської забудови для благоустрою. –Дис. … к.ю.н. … 12.00.06. – К.: Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2010. –С.80.

5 Ріпенко А.І. Правове регулювання використання земель житлової і громадської забудови для благоустрою. –Дис. … к.ю.н. … 12.00.06. – К.: Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2010. –С.81-82.

6 Проект Загальнодержавної програми використання та охорони земель. - К.: Державний комітет України по земельних ресурсах, ДП «Головний науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», 2005 // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://myland.org.ua

7 Балезин В.П.Правовой режим земель городской застройки. – М.: Госюрздат, 1963. – С.114-115.

8 Шляхи підвищення ефективності управління земельними ресурсами міст України. - К.: ІРЦ «Реформування земельних відносин в Україні», 2005. – С.75, 76.

9 Детальніше див.: Носік В.В. Два кодекси мої … // Вісник прокуратури. – 2001. - №1 (7). – С.32-36.

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 575;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.