Адміністративно-господарський штраф

 

Визначення та загальна характеристика адміністративно-господарського штрафу (застосування даної санкції у доктрині фінансового права визначається як фінансово-правова відповідальність1) вміщені у ст.241 ГКУ:

«1. Адміністративно-господарський штраф - це грошова сума, що сплачується суб'єктом господарювання до відповідного бюджету у разі порушення ним встановлених правил здійснення господарської діяльності.»

 

Склади правопорушень, що можуть мати характер земельних, за які застосовується адміністративно-господарський штраф, визначені, зокр., ЗУ «Про забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення» (ст.46), ПКУ (гл.11), ЗУ «Про відповідальність підприємств, їх об'єднань, установ та організацій за правопорушення у сфері містобудування» (ст.1).

Засади застосування адміністративно-господарського штрафу визначаються загальними положеннями ГКУ про застосування господарсько-правової відповідальності (гл.24), а особливості застосування штрафів за окремі правопорушення визначаються гл.27 ГКУ та законами, що встановлюють такі штрафи.

NB. Господарсько-правову відповідальність, пов’язану із застосуванням адміністративно-господарських штрафів, іноді вважають адміністративною відповідальністю. Слід зазначити, що такий підхід (на наш погляд, на сьогодні помилковий) має історичне підґрунтя: застосування адміністративних штрафів до юридичних осіб було передбачено законодавством СРСР і було скасовано лише Указом Президії ВР СРСР від 21.06.1961 «Про подальше обмеження застосування штрафів, що накладаються в адміністративному порядку»2. Крім того, у час, коли законодавство не визначало загальних засад застосування «фінансових санкцій» (адміністративно-господарських штрафів у сьогоднішньому розумінні) звернення до правил КУпАП було обґрунтованим.

 

1 Див.: Фінансове право: Підручник / Відп.ред. Л.К. Воронова. – Харків, 1998. – С.231; Карасева М.В. Финансовое право. Общая часть: Учебник. – М., 1999. – С.187-188; Коломоєць Т. Адміністративні та фінансові штрафи за законодавством України: порівняльно-правова характеристика // Підприємництво, господарство і право. – 2001. - №8. – С.76-77; Орлюк О.П.Фінансове право: Навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – С.45; Гетманцев Д.О. Фінансова відповідальність як вид юридичної відповідальності. // Вісник КНУ. Юридичні науки. Вип.41. – К., 2001.– С.62–66; Будько З.М. Фінансово-правова відповідальність за вчинення податкових правопорушень: Автореф. дис. ... канд. юрид. наук. – Ірпінь, 2005. – 16 с.

2 Ведомости Верховного Совета СССР. – 1961. - №35. – Ст.368.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 781;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.