ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕСПЛАТУ ЗЕМЕЛЬНОГО ПОДАТКУ

За несплату або несвоєчасну сплату земельного податку може наставати (1) фінансова(господарсько-правова у вигляді адміністративно-господарських санкцій), (2) адміністративна, (3)кримінальна та (4) т.зв. земельно-правова відповідальність.

Фінансова відповідальність (яка також підпадає під ознаки господарсько-правової у вигляді накладення адміністративно-господарських санкцій – див. ст.241 та ін. ГКУ) наступає насамперед у виглядіпені за прострочення платежів, яка п.129.4 ст.129 ПКУ передбачена у розмірі 120% річних облікової ставки НБУ, «діючої на день виникнення податкового боргу або на день його погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою». Також за порушення податкового законодавства у сфері справляння земельного податку накладаються штрафи, передбачені гл.11 ПКУ.

Адміністративна відповідальністьза правопорушення у сфері справляння земельного податку передбачена ст.ст.163-1 («Порушення порядку ведення податкового обліку, надання аудиторських висновків»), 163-2 («Неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов'язкових платежів)»), 163-3 («Невиконання законних вимог посадових осіб органів державної податкової служби») КУпАП.

Кримінальна відповідальністьпередбачена за ухилення від сплати земельного податку (ст.212 ККУ), яке призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах (що в тисячу і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян).

За невнесення земельного податку також застосовується і власне земельно-правова відповідальність– відповідно до п.«д» ст.141 ЗКУ, у разі систематичного невнесення земельного податку може бути припинене право користування земельною ділянкою. Систематичною раніше законодавчо була визначена несплата «виробниками сільськогосподарської і рибної продукції та громадянами протягом року, іншими платниками - протягом півроку» (ч.5 ст.17 нечинного зараз ЗУ «Про плату за землю»). Після прийняття ПКУ відповідне положення у ньому відтворене не було, що дозволяє тлумачити термін інакше. Як видається, при такому тлумаченні слід вважати, що систематичність буде наявна уже при відсутності третього щомісячного платежу.

 

1 Бухгалтерія. – 2003. - N 37. – 15 вересня.

2 Манцевич Ю.М. Зміни у нормативній грошовій оцінці земель на часі // Землевпорядний вісник. – 2004. - №4. –С.83.

3 Див., наприклад, Податкове роз'яснення щодо сплати земельного податку державними підприємствами зв'язку, які займаються розповсюдженням друкованої продукції, теле- і радіопрограм, затв. наказом ДПА від 05.02.2002 №55 // Вісник податкової служби України. – 2002. - N 6. – Лютий; Податкове роз’яснення про порядок оподаткування земельних ділянок, наданих для Збройних Сил України та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України, затв. наказом Державної податкової адміністрації України від 12.03.2002 №102 // Налоговый, банковский, таможенный Консультант. – 2002. -N 11. – 18 марта.

 








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1067;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.