Методика пошуку текстів нормативно-правових актів

 

Сьогодні при пошуку правової інформації основним шляхом є звернення до комп’ютерних правових баз даних, деякі з яких доступні через мережу Інтернет. Цей шлях може виявитися неефективним, напевно, лише у випадку із т.зв. «нормативними документами», або НД (див. вище пп.7.1), та актами, що ухвалені ще за радянських часів. Тим не менш, у більшості баз даних наявні санітарні норми та правила, що видані в Україні після 1991 р., а також правила пожежної безпеки загальнодержавного рівня.

Якщо при пошуку НД звернення до комп’ютерних баз не дало результатів, доцільно звернутися доДержавної науково-технічної бібліотеки України(м. Київ, вул. Антоновича, 180). У цій бібліотеці наявні більшість текстів НД. Також тексти НД наявні у Головному фонді нормативних документів (вул. Святошинська, 2), Фонді нормативних документів у сфері містобудування, будівництва та промисловості будівельних матеріалів (бульв. Лесі України, 26), Національній парламентській бібліотеці (вул. М. Грушевського, 1), Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського (м. Київ, просп. 40-річчя Жовтня, 3), Державній науковій медичній бібліотеці МОЗ України (м. Київ, вул. Толстого, 7), Державній науковій архітектурно-будівельній бібліотеці ім. В.Г. Заболотного (Контрактова площа, 4).

Альтернативою зверненню до бібліотек та фондів (особливо у разі, якщо необхідно не просто ознайомитися з НД, а прибрати його) може бути звернення до профільних видавництв: ДП «Укрархбудінформ» (м. Київ, бульв. Лесі Українки, 26) відносно НД у галузі будівництва, ТК зі стандартизації «Будтехнормування» (м. Київ, Червонозоряний проспект, 51, лабораторний корпус, к.324) щодо НД зі стандартизації, Український гігієнічний центр МОЗ України (м. Київ, вул. Попудренка, 50, 7 поверх, к.13) щодо санітарних норм та правил, Видавництво «Основа» (м. Київ, вул. Комінтерну, 30) щодо НД із будівництва, нормативних актів з питань пожежної безпеки, нормативних актів з безпеки праці.

Все частіше тексти НД можна отримати через мережу Інтернет або по електронній пошті, щоправда, поки що переважно на платних засадах. Напр., доступ до НД надає Бізнес-портал «Леонорм» (http://leonorm.com.ua), до НД у галузі будівництва - НПП «Банатовик» (www.building.kharkov.ua), інтернет-сторінка http://document.org.ua, електронна нормативно-правова бібліотека "Строй-Информ" (розробник - фірма «Експерт-Софт», http://www.expertsoft.com.ua/stroyinf/); у галузі охорони праці –інтернет-сторінка www.dnop.com.ua. Хочеться сподіватися, що в подальшому коло і обсяг доступних безоплатно через Інтернет документів значно розшириться.

У разі потреби відповідну інформацію, текст НД можна уточнити, звернувшись до відповідного органу, що здійснює видання певного виду НД.








Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 597;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.