Історія Польщі. відносно близько від земної поверхні

відносно близько від земної поверхні. Цього не відбулося в геологічно молодшій Карпатській гірській системі, тому корисні копалини у ній залягають надто глибоко, щоб їх можна було широковидобувати із застосуванням сучасних технічних засобів.

У зазначеній зонівисочин і Судетської гірської системи за наявністю корисних копалин виділяють трирегіони - Судетський, Свєнтокшиський і Верхньосілезький. Перший з них позначенийособливою різновидністю і багатством корисних копалин: великими покладамикам'яного і бурого вугілля, будівельної сировини - гранітів, гнейсів, базальтів, порфирів,незначними запасами міді, заліза, нікелю тощо. Другий з названих регіонівохоплює територію Свєнтокшиських гір і також багатий на корисні копалини.Люди видобували їх тут з незапам'ятних часів. Особливо це стосується залізної руди. Основним багатством Верхньосілезького регіону є кам'яне вугілля й свинцево-цинкові руди. За величиною їх запасів та народно-господарським значенням цей район перевищує два попередні. Великі поклади мідної руди виявлені північніше Судетського регіону - у Нижній Сілезії, а кам'яного вугілля - на Люблінській височині.

У передгір'ї Карпат, головним чином у районі міст Бохні і Вєлічки, від часів неоліту видобували кам'яну сіль. У передкарпатському прогині, в міжріччі Вісли і Сяну — біля міста Тарнобжега, розробляються великі родовища сірки. Там, а також в інших місцях Передкарпаття видобувають природний газ. Карпатський гірський масив багатий і на поклади будівельної сировини.

За запасами мідної руди і сірки Польща посідає одне з перших місць у світі, за покладами кам'яного і бурого вугілля, свинцево-цинкових руд і будівельних матеріалів - одне з перших місць в Європі. Поки що не виявлено великих покладів нафти, високоякісної залізної руди, алюмінієвої сировини, фосфоритів, калійно-магнієвої солі тощо. Ці, як і відсутні у Польщі корисні копалини, вона змушена імпортувати.








Дата добавления: 2015-09-02; просмотров: 470;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.