Змістовий модуль 2. Речово-правові способи забезпечення зобов’язань

Тема 5. Застава як спосіб (вид) забезпечення виконання цивільно-правових зобов’язань (12 годин)

Поняття та сутність застави як способу забезпечення виконання цивільно-правових зобов’язань. Підстави виникнення застави. Договір, закон та судове рішення як підстави виникнення заставних правовідносин. Принципи застави. Забезпечення заставою майбутньої вимоги. Суб’єктний склад застави. Особливості правового статусу майнового поручителя. Поняття та форма договору застави. Особливості нотаріального посвідчення договору застави. Істотні умови договору застави. Предмет застави, його опис. Сутність, строк і розмір основного зобов’язання, забезпеченого заставою. Оцінка предмета застави. Права та обов’язки заставодавця та заставодержателя. Особливості застави майна, яке перебуває у спільній власності. Правові наслідки невиконання зобов’язання, забезпеченого заставою. Механізм звернення стягнення на заставлене майно. Спеціальні підстави припинення застави. Види застави.

 

Тема 6. Іпотека як вид застави (18 годин)

Співвідношення визначень іпотеки та застави. Істотні умови договору іпотеки. Нотаріальне посвідчення та державна реєстрації іпотеки. Особливості іпотеки земельних ділянок. Особливості іпотеки об’єктів незавершеного будівництва. Механізм звернення стягнення на майно, передане в іпотеку. Договір про задоволення вимог іпотекодержателя. Передача права власності на предмет іпотеки іпотекодержателю на підставі застереження, що міститься в договорі іпотеки.

 

Тема 7. Притримання як спосіб (вид) забезпечення виконання цивільно-правових зобов’язань (6 годин)

Поняття, правова природа притримання та його місце в системі способів забезпечення цивільних зобов’язань. Передумови виникнення та історичний розвиток інституту притримання. Підстави виникнення права притримання. Речово-правові повноваження кредитора. Право володіння, користування та розпорядження майно, що є об’єктом притримання. Звернення кредитором стягнення на майно, що є об’єктом притримання.

 

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 463;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.