Невиконання або порушення Правил державного ветеринарно-санітарного нагляду за передзабійним утриманням, забоєм продуктивних тварин і експертизи м'яса і м'ясних продуктів

Відповідно до Правил ветеринарного огляду забійних тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'яса і м'ясних продуктів органи держветнадзору для захисту здоров'я людей і тварин здійснюють контроль за виконанням ветеринарно-санітарних вимог на всіх фермах, забійних пунктах, підприємствах з виробництва і переробки м'яса, інших харчових продуктів і сировини тваринного походження, а також на продуктових ринках і в інших встановлених місцях торгівлі незалежно від їх підпорядкування. До категорій забійних домашніх тварин відносяться велика рогата худоба, свині, кози, кролі, коні, осли, верблюди, домашня птиця всіх видів.

Ветеринарним законодавством заборонений забій на м'ясо тварин, хворих і підозрілих по захворюванню сибіркою, емфізематозним карбункулом, чумою великої рогатої худоби, чумою верблюдів, сказом, правцем, злоякісним набряком, брадзотом, ентеротоксемією овець, катаральною лихоманкою великої рогатої худоби і овець («синій язик»), африканською чумою свиней, туляремією, ботулізмом, сапом, епізоотичним лімфангоїтом, мелоїдозом (несправжнім сапом), міксоматозом кролів, класичною чумою, ньюкаслською хворобою птиці, пріонними інфекціями, а також тварин, що знаходяться в стані агонії при всіх захворюваннях.

Тваринні, що підлягають забою, піддаються передзабійній витримці, ретельному ветеринарному огляду, поголовній або вибірковій термометрії. М'ясо, м'ясні продукти і сировина, одержані від здорових тварин, підлягають обов'язковій ветеринарно-санітарній експертизі (при необхідності лабораторному, мікробіологічному і біохімічному дослідженням) з наступним тавруванням (накладенням печатки) для випуску і відповідної реалізації.

У разі виявлення хворих або підозрілих по захворюванню тварин (із зміненою температурою) їх ізолюють і не допускають до забою до постановки діагнозу. Після встановлення хвороби тварин під контролем ветеринарного працівника направляють на санітарну бійню для негайного забою. М'ясо від вимушено забитих тварин піддається всебічній ветеринарно-санітарній експертизі, мікробіологічному і біохімічному аналізу і використовується з обмеженнями відповідно до ветеринарно-санітарних правил після відповідної обробки, якщо воно доброякісне і не представляє загрози для здоров'я людей і тварин, або піддається технічній утилізації.

На практиці всупереч ветеринарно-санітарним правилам спостерігаються спроби продажу м'яса від тварин, дорізаних під час хвороби або агонії, і навіть від загиблих. В процесі ветеринарно-санітарної експертизи ці факти підлягають виявленню із залученням до кримінальної або адміністративної відповідальності відповідних юридичних або фізичних осіб.








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 806;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.