Водневий зв’язок.

Водневий зв’язок виникає як особливий тип взаємодії між молекулами або функціональними групами у складних молекулах, до складу яких входять атоми гідрогену, ковалентно сполучені з найбільш електронегативними атомами . Він має складну природу внаслідок значного внеску електростатичної і певною мірою донорно-акцепторної взаємодії. Подібно до ковалентного водневий зв’язок характеризується насиченістю і просторовою напрямленістю.

 

Водневий зв’язок позначають трьома крапками.

Атом гідрогену зазвичай міцніше зв’язаний з тим із двох атомів, з яким утворює ковалентний зв’язок.

Водневий зв’язок дуже поширений і відіграє важливу роль у структурі багатьох неорганічних та органічних сполук. Так, навіть у газоподібному стані молекули фтор оводню асоційовані в ланцюгові полімери за рахунок цього зв’язку:

 

 

Водневий зв’язок характерний для води. У її молекулі з електронегативним атомом оксигену сполучені два атома гідрогену. На інших двох - гібридизованих орбіталях атома оксигену розміщені просторово активні неподілені електронні пари. Внаслідок цього кожна молекула води може утворити по два водневі зв’язки із сусідніми молекулами. Це визначає тетраедричне розміщення у просторі двох ковалентних і двох водневих зв’язків відносно атома оксигену, який розміщений у центрі такого тетраедру:

 

 

За рахунок цього вода має особливу каркасну просторову будову як у твердому, так і в рідкому стані.

Наявність мійних водневих зв’язків і значних вандерваальсових сил між молекулами води обумовлює аномально високі температури плавлення та кипіння.

 

За рахунок водневих зв’язків карбонові кислоти утворюють димери, які зберігаються навіть у газоподібному стані:

 

 

Наведені приклади відображають утворення міжмолекулярного водневого зв’язку. Існує і внутрішньомолекулярний водневий зв’язок, який виникає між функціональними групами у складних молекулах.

 

cаліцилова кислота.

Відповідні цим речовинам мета- і пара- ізомери не утворюють внутрішньомолекулярних водневих зв’язків внаслідок просторових утруднень. Між молекулами цих ізомерів виникають міжмолекулярні водневі зв’язки.

 








Дата добавления: 2015-09-02; просмотров: 1002;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.