Підготовка і проведення ділових переговорів

Підготовка до проведення переговорів
1. Вирішення організаційних питань Збирання необхідної інформації про фірму, з якою вирішено співробітничати (коли і ким була заснована, в яких галузях і на яких ринках веде бізнес, дані про фінансовий стан, обсяги операцій тощо). Важливу роль має інформація про керівництво фірми – партнера. Визначення часу і місця зустрічі. § При визначенні часу початку переговорів виходять із терміну їх тривалості (1,5-2 години). Як правило, переговори призначаються на 9.30 чи 10.00. Якщо переговори проводяться у другій половині дня, потрібно вибрати такий час їх початку, щоб вони закінчились не пізніше 17.00-17.30; § Місцем проведення переговорів може бути територія кожного із учасників, чи нейтральна територія. Формування кількісного і якісного складу групи учасників у переговорах. Важливо, щоб у переговорах з вашої сторони приймали участь не тільки керівники, а й технічні експерти, які володіють конкретною інформацією і практичним знаннями.
2. Проробка основного змісту переговорів Аналіз проблеми. Формування загального підходу до переговорів, цілей, завдань і власної позиції на них. Розробка можливих варіантів рішення. Підготовка пропозицій та їх аргументація. Розробка необхідних матеріалів і документів (проектів угод, протоколів, договорів, резолюцій, контрактів).
Проведення переговорів
1. Взаємне уточнення інтересів, точок зору, концепції і позицій учасників переговорного процесу. Важливий етап, оскільки для досягнення домовленостей спочатку необхідно вияснити точки зору сторін і обговорити їх. Навіть добре підготовлені переговори залишають певні неясності, інформаційну невизначеність. Інформаційна невизначеність зменшується під час поступового уточнення, усвідомлення позицій та інтересів сторін. При цьому не завадить скористатися наступними рекомендаціями фахівців: § Потрібно пересвідчитися, що під одними і тими ж термінами сторони мають на увазі однакові поняття; § Найбільш важливі пропозиції повинні бути чітко сформульовані; § Вести розмову короткими реченнями (до 20 слів), які краще сприймаються співрозмовниками; § Слідкувати за невербальними елементами спілкування; § Пам’ятати, що змістовне навантаження несуть не тільки слова, а й темп, швидкість, модуляція мови. Коли ви слухаєте ділових партнерів переговорів при уточненні позицій, необхідно: § показати свою зацікавленість; § зосередитися на змістовності, логічності стверджень ділових партнерів; § спостерігати за невербальними сигналами співрозмовників; § слідкувати за основною думкою, не перебивати без потреби, постаратися виразити розуміння і позитивне ставлення до проблем партнерів; § не робити поспішних висновків із виступів ділових партнерів.
2. Обговорення позицій і точок зору учасників переговорів Завдання цього етапу – максимальна реалізація власної позиції. При обговоренні та захисті позицій важливе значення приділяється аргументації. Аргументи учасників переговорів спрямовані в основному на те, щоб обгрунтувати власну позицію чи заперечити партнерові. Ефективність аргументації залежить від правильного підбору і використання аргументів, від рівня розуміння, знань ділових партнерів та їх ставлення між собою. На цьому етапі переговорів доцільним буде виконання наступних рекомендацій: § уникайте швидких легких поступок. Якщо пропозиція іншої сторони по переговорам була для вас неочікуваною, краще відмовити, ніж сказати „так”; § під час переговорів істотним є сам факт поступок, тому намагайтеся свої поступки „продавати” окремо; § під час обговорення пропозицій важливо бути ввічливим, тактовним по відношенню до ділових партнерів, не втягуватися у емоційні тривалі дебати; § застосовуйте фрази, які сприяють виникненню симпатії і будьте терплячими, старайтесь не дратувати другу сторону по переговорам; § правильно задавайте питання для того, щоб краще зрозуміти потреби і пріоритети партнерів; § вислуховуючи протилежну точку зору, не обов’язково погоджуватися з нею, просто признавайте її; § відхиляйте нереалістичні пропозиції; § уникайте критики і грубості по відношенню до ділових партнерів; § записуйте висловлені думки і пропозиції, щоб уникнути їх невірного розуміння; § не відповідайте на критичні і ворожі зауваження партнерів; § говоріть впевнено, спокійно, використовуйте гумор; § якщо емоції беруть верх, запропонуйте зробити перерву. Використайте її для наради власної команди, відпочинку, неофіційних зустрічей і консультацій з діловими партнерами (спільні обіди, виїзд на природу, культурні та оздоровчі заходи). Основним результатом етапу обговорення позицій і точок зору повинно бути визначення меж можливих домовленостей.
3. Етап узгодження позицій. В залежності від проблем, що обговорюються, під узгодженням позицій може розумітися і компромісний варіант вирішення проблеми, і просто рішення по окремим питанням, які можуть увійти у підсумковий документ. Виділяється дві фази узгодження позицій: § спочатку загальна формула; § потім деталізація: редагування тексту, розробка остаточного варіанту кінцевого документу.
Аналіз результатів ділових переговорів Аналіз результатів переговорів має наступні завдання: § порівняння цілей переговорів з їх результатами; § визначення заходів і дій по виконанню досягнутих домовленостей; § вивчення можливостей проведення наступних ділових переговорів; Аналіз результатів ділових переговорів проводиться по трьом напрямкам: 1. Попередній аналіз зразу після закінчення переговорів, який допомагає оцінити хід і результати переговорів, обмінятися враженнями, визначити основні заходи і терміни їх виконання, призначити виконавців. 2. Аналіз на вищому рівні керівництва організації – обговорення звіту про результати переговорів, визначення відхилень від розроблених планів, оцінка інформації про вже прийняті заходи і відповідальних; визначення обгрунтованості пропозицій ділових партнерів, одержання про них додаткової інформації. 3. Індивідуальний аналіз ділових переговорів – оцінка відповідального відношення кожного учасника переговорів до виконання власних завдань і реалізації інтересів організації.

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 1066;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.