Гранні поверхні

 

Гранні поверхні утворюються за допомогою площин. Багатогранником називають просторову фігуру, обмежену замкнутою поверхнею, яка складається з відсіків площин, які мають форму плоских багатокутників. Багатокутники, які утворюють поверхню багатогранника, називаються гранями, сторони багатокутників – ребрами, а вершини – вершинами багатогранника.

В інженерній практиці найчастіше використовують такі багатогранники: піраміди, призми, призматоїди та правильні багатогранники.

Пірамідальна поверхня утворюється при переміщенні прямої твірної , яка проходить через сталу точку простору S та ковзає по замкнутій ламаній лінії m, яку називають напрямною (рис. 1.5.1). При перерізі цієї пірамідальної поверхні площиною утворюється піраміда.

 

S – вершина; SA, SB – бічні ребра; СВ, ВА – ребра основи; АВСD – основа; SAB – бічна грань
A
S
l
D
C
m
B

 

Рисунок 1.5.1

 

Пірамідаце багатогранник, основою якого є багатокутник, а бічні грані – трикутники, що мають спільну точку S – вершину піраміди.

Сукупність усіх ребер багатогранника називають його сіткою. Згідно з теоремою Ейлера для випуклого багатогранника існує залежність між числом граней Г, вершин В та ребер Р, яка має вигляд: Г + В – Р = 2.

Піраміда називається правильною, якщо в її основі лежить правильний багатогранник, а висота проходить через центр основи. Висота – це найкоротша відстань від вершини піраміди до площини основи. Бічні грані правильної піраміди – рівнобедрені трикутники.

На рис. 1.5.2 наведено приклад побудови на комплексному кресленні правильної піраміди, в основі якої лежить чотирикутник.

Будемо вважати, що задана фронтальна проекція К2 точки К, яка належить бічній грані SАD, яка є площиною загального положення. Точка належить площині, якщо вона належить якійсь прямій цієї площини. Виходячи з цього, проводимо через точки S2 і К2 пряму до перетину з фронтальною проекцією А2D2 у точці 12. Далі будуємо 11S1 і за вертикальною відповідністю К1. Профільну проекцію К3 будуємо, використовуючи проекційний зв’язок.

Будувати точки на поверхні можна за допомогою січних площин посередників. У даному випадку вибираємо горизонтальну площину рівня , яку проводимо через точку К.

Фронтальна проекція лінії перетину площини і грані SAD проходить через точки 22К2. Точка 2 належить ребру SA, тому знаходимо точку 21, через яку паралельно А1D1 будуємо горизонтальну проекцію лінії перетину і по вертикальній відповідності знаходимо К1 – горизонтальну проекцію точки К. Профільну проекцію К3 точки К будуємо, як і раніше.

Призматична поверхня утворюється при переміщенні прямої твірної по довільній напрямній m замкненій ламаній лінії так, що вона залишається паралельною заданому напрямку S (рис. 1.5.3).

 

Рисунок 1.5.2 Рисунок 1.5.3

 

Призмоюназивається багатогранник, який утворюється в перерізі призматичної поверхні двома паралельними площинами і Q. Якщо бічні ребра перпендикулярні до основи, то призма називається прямою і її бічні грані – прямокутники. Якщо бічні ребра не перпендикулярні до основи, то призма називається похилою і її бічні грані – паралелограми.

Призма називаєтьсяправильною, якщо в основі її лежить правильний багатокутник.

На рис. 1.5.4 наведено приклад побудови на комплексному кресленні прямої правильної трикутної призми, яка стоїть на горизонтальній площині проекцій П1.

Нижня і верхня основи є горизонтальними площинами рівня, тому їх горизонтальні проекції відображені в натуральну величину. Бічні ребра перпендикулярні до П1, тому бічні грані на горизонтальну площину проекцій спроекціювались у відрізки прямих, що співпадають із відповідними сторонами трикутника основи.

Площина є профільною площиною рівня, тому вона перпендикулярна до П2 і її фронтальна проекція вироджується в одну пряму.

Будемо вважати, що задана фронтальна проекція К2 точки К, яка належить бічній грані . Ця грань є горизонтально проекціювальною площиною, тому А1С1 має збиральні властивості і горизонтальна проекція К1 належить А1С1. Для побудови профільної проекції К3 точки К вимірюємо на П1 координату уК і відкладаємо її на лінії проекційного зв’язку праворуч від Z3.

 

Рисунок 1.5.4

Багатогранники називаються правильними, якщо усі ребра, грані, кути (плоскі, двогранні та просторові) рівні між собою, їх називають тілами Платона.

Існує п’ять таких правильних багатогранників:

- правильний чотиригранник (тетраедр), гранями якого є чотири рівносторонні трикутники (рис. 1.5.5);

- правильний шестигранник (гексаедр), або куб, складається з шести рівних квадратів (рис. 1.5.6);

- правильний восьмигранник (октаедр), гранями якого є вісім рівносторонніх трикутників;

- правильний дванадцятигранник (додекаедр) складається з дванадцяти правильних п’ятикутників;

- правильний двадцятигранник (ікосаедр), утворений із двадцяти рівносторонніх трикутників.

 

Рисунок 1.5.5

Рисунок 1.5.6

 








Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 896;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.012 сек.