Ігри ХХХ Олімпіади, Лондон, 27 липня – 12 серпня 2012 р.

Прийом заявок міст-кандидатів був завершено 15 липня 2003 року. До цього моменту бажання прийняти у себе Ігри висловили 9 міст: Гавана, Стамбул, Лейпциг, Лондон, Мадрид, Москва, Нью-Йорк, Париж і Ріо-де-Жанейро.

18 травня 2004 МОК після оцінки всіх поданих заявок вибрав 5 міст, з яких треба було зробити вибір на 117-й сесії МОК у липні 2005 року в Сингапурі. Цими 5 містами стали Мадрид, Москва, Нью-Йорк, Париж і Лондон.

Кандидатура Лондона була обрана 6 липня 2005 року. На наступний день після оголошення столиці Ігор у Лондоні стався терористичний акт.

Лондон став першим містом в історії Олімпійських ігор, яке приймало Олімпійські ігри тричі (1908, 1948 та 2012 рр.).

Організатори ОІ в Лондоні зробили їх максимально екологічними. За цей час було посаджено близько півмільйона нових дерев, 75% всіх споруд залишалися і були використані для житла (квартири в Олімпійськомі селищі можна було купити ще до церемонії відкриття ОІ).

Олімпійський стадіон, розрахований на 80 тисяч місць, був найлегшим стадіоном в історії ОІ. У його будівництві використовувалося близько 10 тисяч тонн сталі, що робить його на 75 відсотків легшим, ніж Олімпійський стадіон в Пекіні.

Ігри ХХХ Олімпіади у цифрах:

Щоденно за подіями на олімпійській арені спостерігало понад 180 тис глядачів.

У Лондоні було представлено 26 видів спорту, які містили 39 дисциплін. Загальна кількість комплектів нагород становила 302.

За час підготовки та проведення змагань було продано понад 8,8 млн квитків. Загальна аудиторія глядачів склала понад 4 млрд осіб.

У змаганнях взяли участь 10 500 атлетів, які представляли 204 НОК.

Перебіг подій на олімпійській арені висвітлювали понад 21 000 акредитованих журналістів. До підготовки змагань було залучено 70 000 волонтерів.

За час проведення ігор на олімпійських об’єктах було подано понад 14 млн різноманітних страв – по 45 000 кожного дня.

Емблема Ігор була представлена зображенням, що складалося з чотирьох частин у вигляді неправильних багатокутників, які символізували цифри року — «2», «0», «1», «2». В одну з частин включено слово «London», а в іншу — зображення олімпійських кілець. Логотип розроблявся близько року компанією Wolff Olins і коштував 400 000 фунтів стерлінгів. На початку березня 2012 влада Ірану заявили про намір бойкотувати ОІ-2012, оскільки логотип був стилізований під слово «Zion» — Сіон. Голова іранського Олімпійського комітету Бахрам Афшарзадех назвав логотип «расистським». Також публікувалися висловлювання, що логотип ОІ схожий на свастику.

Лондон запам’тався і найбільшими за всю історію розмірами медалей. Діаметр однієї медалі складав близько 85 міліметрів і 7 міліметрів в товщину. Вага однієї нагороди – близько 375–400 грамів. Усього до ОІ було випущено приблизно 2100 медалей.

Восени 2011 року в Лондоні стартувала кампанія «Move to the beat», створена «Coca-Cola». У грандіозному шоу брали участь відомі спортсмени, а також був виконаний один з офіційних гімнів Ігор XXX Олімпіади — «Anywhere In The World». Марк Ронсон — автор музики — використовував для запису звуки, вироблені спортсменами під час своїх дій (наприклад: при опорному стрибку через колоду відбувається звук схожий на музичний біт).

Якщо ОІ-2008 р вперше були показані у форматі HD, то ОІ-2012 р демонструвалися як в HD, так і в 3D.

Для 97% спортсменів, змагання тривали не більше півгодини.

Найстаршим спортсменом Ігор ХХХ Олімпіади став японський вершник Хіроші Хокетсу, якому в березні 2012 року виповнився 71 рік. Хіроші вперше взяв участь у ОІ 1964-го року.

«Найвагітнішою» спортсменкою стала Нур Саряні Мохаммед Таїба з Малайзії, яка на момент участі у змаганнях з кульової стрільби була на 9-му місяці вагітності.

В олімпійському містечку був розташований найбільший в світі ресторан мережі McDonald’s, здатний вмістити одночасно до 1500 відвідувачів.

Китайським спортсменам їх НОК заборонив вживати м’ясо через можливий вміст в ньому кленбутерола, забороненого МОК. Поїдання м’яса загрожувало виключенням зі складу команди.

Кожному стрікеру, який побажав вибігти в оголеному вигляді на арену, де змагаються спортсмени, довелося заплатити штраф в 20 000 фунтів стерлінгів.

 








Дата добавления: 2015-11-20; просмотров: 931;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.