Олімпійська атрибутика

Олімпійський символ1 складається з п'яти кілець однакового розміру (олімпійські кільця), що переплітаються і використовуються окремо, в одному або в п’яти різних кольорах. Кільця переплітаються зліва направо: синє, чорне та червоне кільця розташовані в верхній частині, жовте та зелене кільця - в нижній частині, згідно графічного зображення. Олімпійський символ відображає діяльність Олімпійського руху та являє собою єдність п’яти континентів і зустріч атлетів з усього світу на Олімпійських іграх.

Олімпійський прапор має білу основу без кантів. В його центрі розташований олімпійський символ з п’яти кольорів.

Олімпійське гасло „Citius – Altius – Fortius” (швидше, вище, сильніше) відтворює послання олімпійського руху.

Олімпійська емблема є неподільною композицією, яка поєднує олімпійські кільця з іншим характерним елементом.

Олімпійським гімном є музичний твір під назвою „Олімпійський гімн” 2 написаний Спірідоном Самарасом, покладений на слова поета Костіса Паламаса. Поета і композитора для написання гімну обрав особисто Деметріос Вікелас – активний діяч відновлення олімпійського руху і перший президент Міжнародного олімпійського комітету

Олімпійським вогнем3 є вогонь, який запалюють в Олімпії під егідою МОК до початку Ігор Олімпіади і він горить до їх завершення.

Олімпійським факелом є переносний факел або його модель, затверджені МОК, в якому горить олімпійський вогонь.

Олімпійський знак - це будь-яке візуальне або аудіо відтворення якої-небудь асоціації або зв'язку з Олімпійськими іграми, олімпійським рухом або його складовою частиною.

 

Цікаво знати:

1 Кубертен представив МОК дизайн символу в 1914 році і він став предметом суперечок. З офіційною версією МОК, кільця символізують п’ять континентів, які приймають участь в Іграх. Однач точна відповідність між кільцями і континентами відсутня. Шість кольорів символу – п’ять різнокольорових кілець на білому фоні – пояснюються прагненням до того, щоб в символі був присутній хоча б один з кольорів прапору кожної країни. Яка приймає участь в Іграх. Кубертен же писав, що «ці п’ять кілець символізують п’ять частин світу, які виграли Олімпізм». Істинне джерело походження цих кілець як символу Олімпійських ігор не зрозуміле.

За останні 100 років дизайн символу дещо змінився, зокрема іншою стала відстань між кільцями, але в цілому він практично не відрізняється від оригіналу 1914 року

2 Вперше Олімпійський гімн прозвучав на церемонії відкриття перших Олімпійських ігор сучасності, які відбулись 1896 року в Афінах. У подальшому кожна країна, що проводила наступні Ігри, доручала своїм музикантам написати новий ексклюзивний гімн. Так відбувалося до проведення Літніх Ігор 1960 року в Римі. 1958 року МОК на 55-й сесії в Токіо затвердив Олімпійських гімн Самараса на вірші Паламаса офіційним олімпійським гімном. Відтоді цей гімн виконується щоразу під час церемонії відкриття Ігор.

3 Традиція запалювати Олімпійський вогонь існувала в Стародавній Греції під час проведення античних Олімпійських ігор. Олімпійський вогонь служив згадкою про подвиг Прометея, що за легендою викрав вогонь у Зевса та подарував його людям.

1928 року традицію було відроджено. Вона зберігається досі. Під час Ігор Олімпіади 1936 року, що відбулися в Берліні, вперше проведено естафету Олімпійського вогню. Понад 3 000 бігунів брали участь у пронесенні факела з Олімпії до Берліна.

На Зимових Олімпійських іграх вогонь запалювався і 1936 року, і 1948 року, але естафету вперше провели тільки 1952 року — перед Олімпійськими іграми в Гельсінки. Однак вона стартувала не з Олімпії, а з Моргедалі (Норвегія).








Дата добавления: 2015-11-20; просмотров: 1021;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.