Розвиток грошового обігу.

План:

1. Походження, суть, функції грошей.

2. Закон грошового обігу, інфляція.

3. Теорія ціни товару, види цін.

 

-1-

 

Найголовнішою умовою існування розвиненої економіки є безперешкодний рух грошей. Гроші – це кров економічної системи.

Появі грошей передувала епоха натурального обміну. Її заступила епоха товарних грошей. Товарними називаються гроші, що мають власну внутрішню вартість, яка пройшла такі форми:

· Проста або випадкова форма вартості: виникла у первіснообщинному суспільстві і виражала випадкові відносини між товаровиробниками.

· Повнаабо розгорнута форма вартості – характеризується більш-менш стійкими міновими пропорціями, які наближаються до затрат праці у результаті регулярного обміну.

· Загальна або еквівалентна форма вартості – характеризується стихійним виділенням товару-еквіваленту, тобто товару, на який обмінювалися всі інші товари і до вартості якого співвідносяться вартості інших товарів.

· Грошова форма вартості – характеризується повним опануванням обміну грошима.

Гроші– це товар, який набув загальної споживчої вартості, а тому став загальним еквівалентом вартості.

Формування грошей пройшло такі етапи і гроші виступали в таких формах:

1. грошово-металева;

2. грошово-злиткова;

3. грошово-монетна;

4. монетно-знакова;

5. паперово-кредитна;

6. розрахунково-знакова.

Види грошей

У вузькому розумінні пропозиція грошей включає в себе різні види грошей. На сучасному етапі розвитку ринкової економіки існують такі види грошей: монети, паперові гроші, засоби, що замінюють гроші (чеки, векселя, кредитні картки), міжнародні гроші.

Монета — це певна кількість металу визначеної форми, вага і форма якої встановлюється державою. В Україні монети почали чеканити у часи Володимира Великого (кінець Х ст.). Вони вироблялися із золота і називалися “золотниками”. Пізніше, щоб надати твердості монеті, до золота домішували неблагородні метали. У процесі обігу, монети поступово зношувалися, в результаті чого в них зменшувався вміст золота. Внаслідок цього в обігу функціонували неповноцінні гроші. Це дало змогу замінити золоті гроші паперовими. Уперше паперові гроші з явилися в Китаї у XIІ ст., у Росії — в 1769 р.. Паперові гроші — це банкноти, або банківські білети. Банкноти випускає тільки держава. Спочатку банкноти обмінювались на золото, а вже на початку XX ст. більшість держав світу припинила обмін банкнот на золото. До паперових грошей також відносяться казначейські білети, їх випуском займається міністерство фінансів для покриття державних витрат. Вони ніколи не обмінювались на золото.

До замінників грошей відносяться чеки, векселі та кредитні картки. Вони використовуються в розрахунках при умові, що за кожним із них знаходяться або рахунки в банках, або готівка.

 








Дата добавления: 2015-11-10; просмотров: 805;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.