CI або MPC – гранична схильність до споживання, яка показує на скільки зміниться споживання при зміні доходу на одиницю.

(3)

cIабоMPCнабуває значення в інтервалі від 0 до 1. Це пояснюється тим, що кожна гривня доходу не повністю витрачається на споживання, а частково заощаджується.

Графічно функцію споживання можна зобразити за допомогою прямої (кривої) споживання ( див. рис. 3.1 ).

 

Рис. 3.1. Функція споживання

 

В кожній точці на бісектрисі споживання точно дорівнює доходу і заощадження дорівнюють нулю. Коли функція споживання лежить вище від лінії 45o, то домашнє господарство не заощаджує, а витрачає свої попередні заощадження або позичає (живе в борг), тобто заощадження є від’ємними. Якщо функція споживання лежить нижче від лінії 45o, то домогосподарство робить заощадження (вони є додатними). Величина цих від’ємних чи додатних заощаджень вимірюється вертикальним відрізком між функцією споживання і лінією 45o. МРС на цьому графіку – це кут нахилу лінії споживання.

Крім зазначеної раніше граничної схильності до споживання (МРС) існує поняття середньої схильності до споживання (АРС) – це відношення обсягу споживання до величини використовуваного доходу, або частка (відсоток) споживання у використовуваному доході:

( 4 )

Функція S заощаджень відбиває зв’язок між розміром заощаджень і використовуваним доходом . ЇЇ можна записати наступним чином:

( 5 )

де – гранична схильність до заощаджень.

МРS показує величину додаткових заощаджень, що виникає із додаткової гривні використовуваного доходу:

( 6 )

Оскільки частина кожної гривні, яка не споживається, обов’язково заощаджується, то гранична схильність до споживання і гранична схильність до заощадження в сумі дорівнюють одиниці:

( 7 )

Графічно функція заощаджень зображена на рис. 3.2.

 

 

 


Рис. 3.2.Функція заощаджень

Середня схильність до заощаджень (APS) – це відношення обсягу заощаджень до величини використовуваного доходу, або частка (відсоток) заощаджень у використовуваному доході:

( 8 )

Якщо зміна у споживанні спричинена змінами у використовуваному доході, її називають зміною величини споживання і графічно зображують рухом по самій лінії споживання, наприклад, від точки А до точки В (див. рис. 3.3).

Якщо ж обсяг споживання змінюється під дією інших факторів, не пов’язаних із доходом (ці фактори названі на початку даної теми), то такі зміни називають зміною споживання і графічно зображують зміщенням прямої споживання вгору (від С1 до С2 – якщо споживання збільшується), або вниз (від С1 до С3 – якщо споживання зменшується). Наприклад, збільшення податків призводить до зменшення споживання і зміщує лінію споживання до низу. Наявність банківського рахунку, навпаки, дозволяє споживачу збільшити споживання за незмінного доходу, що зображується зміщенням прямої споживання вгору.

 

 

 

 

 


Рис. 3.3. Зміщення прямої споживання

Зміни в одному або кількох факторах, що не пов’язані із доходом, зміщують і пряму заощаджень. При цьому прямі споживання і заощадження зміщуються у протилежних напрямках. Пояснюється це просто: якщо домашні господарства більше споживають за даного використовуваного доходу, то вони менше заощаджують. Лише підвищення податків переміщує вниз і лінію споживання і лінію заощаджень.








Дата добавления: 2015-08-21; просмотров: 1347;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.