Загальні відомості про основні види транспорту для перевезення будівельних конструкцій

Усі перевезення будівельних вантажі можна класифікувати за галузевою ознакою – на перевезення, пов’язані з обслуговуванням підприємств будівельної індустрії, та на перевезення, пов’язані із забезпеченням матеріалами і конструкціями будівельних майданчиків; за взаємозв’язками – на зовнішні та внутрішні; за призначенням на загальні та технологічні.

Зовнішнім транспортом будівельні вантажі доставляють на будівельний майданчик, а подальше їх переміщення виконують внутрішньо будівельним транспортом. Перевезення матеріалів, виробів та конструкцій на будівельний майданчик здійснюють залізничним, автомобільним, водним , повітряним транспортом.

Вибір виду транспорту залежить від відстані, обсягів перевезень, наявності шляхів, виду вантажу, розташування баз відправлення, собівартості перевезення 1 тони вантажів. При визначенні найбільш раціонального виду транспорту та при виборі транспортних засобів треба також ураховувати транспортабельність вантажів, які перевозяться.

Транспортабельністю називається здатність вантажів зберігати в процесі перевезення свій первісний стан.

Автомобільний транспорт – один із самих мобільніших видів транспорту. З його допомогою здійснюється повсякденний зв’язок між будівельно-монтажними організаціями, будівельними майданчиками та підприємствами будівельної індустрії. Автомобільним транспортом можна доставляти вантажі на відстань до 200 км без перевантажень безпосередньо на будівельний майданчик.

Рухомий склад автомобільного транспорту для перевезення будівельних вантажів класифікується за типом кузова, родом двигуна, за вантажопідйомністю, проходимістю та іншими факторами.

Автотранспортні засоби можуть мати кузов: - загального призначення. Автотранспортом загального призначення перевозяться будь які вантажі в межах місткості кузова (бортові машини).

- кузов спеціального призначення – для перевезення визначеного виду вантажу (фермовози, плитовози, тощо).

В залежності від роду двигуна – з карбюраторним двигуном ( мала та середня вантажопідйомність;

- з дизельним двигуном ( автомобілі великої вантажопідйомності)

- газобалонні – двигун працює на зрідженому або стиснутому газі;

- газотурбінні – на автомобілях дуже великої вантажопідйомності (на тягачах).

По прохідності автомобільний транспорт ділять на дорожній, підвищеної та високої прохідності, карьєрний.

Крім того різнять: - автомобілі-тягачі, що виконані на базі 2-х, 3-х, 4-хвісних шасі вантажного автомобіля, які обладнані буксирними пристроями. Автомобілі-тягачі призначені для буксування причепів;

- причепи та напівпричепи як загального призначення так і спеціального типу.

Номінальна вантажопідйомність автомобільного транспорту визначається заводом виготовником і відповідає конкретному типу кузова та визначеному розміру шин. Найбільш поширені в будівництві автотранспортні засоби із вантажопідйомністю 3, 5, 8, 10, 12, 16, 27, 40, 60, 75, 120 т. В залежності від вантажопідйомності автотранспортні засоби розділяють на наступні класи:

1 кл. - особливо малої вантажопідйомності – до 1 т;

2 кл. - малої вантажопідйомності – 1-2 т;

3 кл. - середньої вантажопідйомності – 2-5 т;

4 кл. - великої вантажопідйомності – більше 5 т;

5 кл. - особливо великої вантажопідйомності – більше границі встановленої дорожніми обмежувачами.

В будівництві частіше всього використовують автомобілі середньої та великої вантажопідйомності.

Залізничний транспорт – використовують для доставки масових або дефіцитних для даного регіону вантажів, з відстані не менше як 200 км.

Сучасний парк вагонів залізничного транспорту характеризується великою кількістю типів і конструкцій: - криті вагони ( з боковими люками або дверима);

· напіввагони;

· вагони-хоппери(для вантажів, що потребують захисту від атмосферних опадів);

· платформи (з.б/к, обладнання, лісоматеріали)

· цистерни;

· вагони-самоскиди

Частіше всього залізничним транспортом перевозять металеві конструкції. Допустима вага вантажів не повинна перебільшувати вантажопідйомності залізничних вагонів або платформ.

Водний транспорт доцільно використовувати для доставки вантажів при скупченому будівництві у прибережних районах з відстані не менше 500 морських миль.

Повітряний транспорт – доцільно використовувати при будівництві об’єктів у важкодоступних районах , висотних споруд. Використовують гелікоптери МИ-6,

МИ-10 – тяжкі; МИ-8 – середні; МИ-2, КА-26 – легкі.

Внутрішньо будівельний транспорт використовують у межах будівельного майданчику для доставку матеріалів, напівфабрикатів та конструкцій безпосередньо на робоче місце. За функціональним призначенням ці транспортні засоби поділяють на горизонтальні та вертикальні.

Горизонтальні засоби транспортування застосовують для переміщення вантажів по території будівельного майданчику. До них належать автомобілі різного призначення, автопоїзди, залізничні вагони та платформи, стрічкові конвеєри, трубопроводи. За допомогою вертикальних засобів матеріали та деталі подають безпосередньо на робочі місця. До них належать різноманітні крани, промислові ліфти, бетононасоси, лебідки тощо.

 








Дата добавления: 2015-08-14; просмотров: 1397;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.