Інструменти для довбання. Їх будова та застосування. Технологія виконання довбання різних отворів.

Для утворення гнізд, проушин прямокутного перерізу в деталях з деревини використовують долота.

Долото складається із полотна з лезом на кінці та ручки. Для запобігання розколювання ручки від ударів молотком на неї зверху насаджують стальне кільце. Полотна доліт виготовляють з інструментальної сталі, ручки - з сухої деревини дуба, бука, граба, клена, білої акації, ясеня. Деревина повинна бути здоровою, без тріщин, гнилі, червоточини та вологістю більше 12%. Можна виготовляти ручки також із удароміцної пластмаси.

Хвостовик доліт повинен мати форму, яка забезпечує надійне кріплення полотна до ручки. Ручка повинна бути щільно та надійно насаджена на хвостовик. На ручці не повинно бути гострих кутів чи нерівностей. Полотно доліт і ручок покривають лаком.

Рис. 13. Долото: 1 - полотно, 2 - ручка, 3 - кільце, 4 - ковпачок

Технологія виконання довбання різних отворів.Довбання виконують за розміткою, для чого деталь міцно закріплюють на верстаку , а при довбанні наскрізних гнізд (див. рис. 14, а) розмітку роблять з двох боків і підкладають дошку, щоб не пошкодити кришку верстака. Наскрізні отвори довбають спочатку до половини з одного боку, а потім з другого. Щоб заглибити долото в деревину, по його ручці ударяють киянкою (див. рис. 14, г), внаслідок чого волокна перерізуються впоперек (див. рис. 14, в). Потім здійснюють удар по долоту, поставленого під кутом до площини в напрямку перерізання волокон, при цьому відділяється перша стружка. Далі повторюють цей процес роботи, тримаючи долото фаскою до середини гнізда.

Рис. 14. Прийоми довбання долотом

 








Дата добавления: 2015-07-10; просмотров: 1737;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.007 сек.