Блоковані складки

Такі складки утворюються при формування складок повздовжнього вигину з проковзуванням, але при особливих умовах, які визначаються обмеженою можливістю міжшарового проковзування порід. Механізм утворення блокованих складок можливо ілюструвати простим експериментом – згинанням пачки аркушів паперу, що затиснуті на кінцях (рис. 5). В результаті утворюється проста сундучна складка з розшарованим синклінальним ускладненням або більш складна двох- та трьохгорба блокована складка. На рудоносній площі проковзування пластів при формуванні складок можуть обмежувати дайки, що перетинають осадові товщі вхрест простягання, інтрузивні масиви та особливо тектонічні контакти інтрузивних масивів. Під час формування блокованих складок утворюються численні розривні порушення.

Рис. 5. Механізм формування блокованої складки.

а – первісне положення пластів; б – простий експеримент, що ілюструє механізм утворення блокованої складки; в – тригорба блокована складка.

 

Роль блокованих складок у локалізації сурм’яно-ртутних зруденінь детально досліджена на прикладах родовищ Середньої Азії (В.А.Невський, 1949). Дорудна тріщунуватість, безпосередньо впливає на розподіл та ступінь рудоносності окремих ділянок верств, та найбільш інтенсивно розвивається у синклінальних розшарованих частинах двох- та трьохгорбих складок. В таких роздроблених ділянках загальний об’єм тріщин, що заповнені рудними та жильними матеріалами, досягає 25-40%. Значно менше роздробленими і відповідно значно менш інтенсивно зруденілими виявляються антиклінальні перегиби блокованих складок. Іноді зруденіння локалізується на крилах складок.

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 831;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.