Використання ЛЗР для спрощення спектрів ЯМР

 
 

При вимірюванні спектрів ЯМР складних органічних сполук часто буває так, що сигнали багатьох типів протонів поглинають у вузькій області, утворюючи складний нерозділений мультиплет. Визна­чити хімічні зсуви та КССВ для сигналів окремих протонів у цьому ви­падку безпосередньо зі спектра не вдається. Якщо сполука розчиняється у неполярних розчинниках і містить електронодонорні функціональні групи, застосування ЛЗР є найпростішим методом спрощення складного спектра. Розглянемо методику використання ЛЗР на конкретному при­кладі. На рис. 4.36зображено спектр о-толуїдину, 4.21.

Рис. 4.36. Фрагмент спектру ароматичних протонів о-толуїдину, 4.21, (0,8 моль) при додаванні рівних порцій (0,1 моль) Eu(ФОД)3. Пік хлороформу позначено ромбом.

 

Як видно з рисунка, сиг­нали ароматичних протонів утворюють два рівноінтенcивних мультиплети в областях 6,9-7,2 та 6,5—6,8 м. ч. Зробити віднесення піків, тобто знай­ти хімічні зсуви і КССВ за таким спектром, неможливо. Додавання до розчину о-толуїдину зростаючих порцій ЛЗР — Еи(ФОД)3 (процедура нагадує титрування) дає змогу спостерігати спект­ри, наведені на рис.4.36ад. Як бачимо, при максимальному вмісті ЛЗР сигнали всіх протонів розміщуються окремо. Тепер за їх мультиплетністю можна провести попередні віднесення. З формули сполуки видно, що най­ближче до координаційного центру (атом азоту) знаходиться один протон (6-Н). Відповідно його сигнал повинен зміщуватися під дією ЛЗР найсильніше. Тому слабкопольний дублет у спектрах на рис. 4.36нале­жить саме цьому протону. Сигнали інших ароматичних протонів зміщуються значно менше внаслідок своєї більшої віддаленості від коорди­наційного центра. Повне розділення цих сигналів видно тільки у спектрі а, де при 8,8 м. ч. міститься дублет протона 3-Н, а при 7,9 та 7,6 м. ч. — сигна­ли протонів 5-Н та 4-Н. Величини хімічних зсувів ароматичних про­тонів о-толуїдину можна дістати екстраполяцією графіків залежності ве­личин ЛІЗ від співвідношення ЛЗР/субстрат нанульовий вміст ЛЗР. Точність обчислених у такий спосіб хімічних зсувів становить ± 0,2м.ч. Остаточні висновки про належність сигналів до тих чи інших протонів роблять на підставі аналізу змін, що відбуваються у спектрах у процесі титрування з урахуванням формули (4.9).

 








Дата добавления: 2015-08-11; просмотров: 682;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.