Рубрикація газети. Заголовковий комплекс.

Видавнича практика засвідчує доцільність використання в публікації чи виданні загалом не одного заголовка, а заголовків різних видів (наприклад, заголовка, рубрики, колонтитула). За допомогою рубрики окреслюється загальний напрям і характер публікації, основний заголовок розкриває зміст та ідею матеріалу, підзаголовок уточнює, конкретизує цей зміст.

Заголовний (заголовковий) комплекс – це 1) сукупність взаємопов’язаних текстових і графічних зображень, що лаконічно подають інформацію про видання (ДСТУ 3017-95); 2) сукупність елементів та графічних засобів, які стисло розкривають зміст матеріалу (Є.В. Фастовець); 3) увесь масив елементів, за допомогою яких можна розкрити зміст видання чи публікації.

До заголовкового комплексу належать: заголовок, підзаголовок, надзаголовок, внутрішні заголовки, колонтитул, колонлінійка, колонцифра, рубрика, суперрубрика, шапка, вріз, лід, заголовкова літера (ініціал, буквиця), логотип, компендіум (абреже, екстензо), епіграф, прізвище автора, а також цитати, довідки, коментарі, пояснення, постскриптуми, які виділені графічно й виконують рекламну щодо видання чи тексту публікації функцію.

За допомогою усіх елементів заголовкового комплексу створюється «обличчя видання».

Найбільшу роль у режисурі періодичного видання, а саме в систематизації всіх публікацій, відіграє рубрика.

Рубрика − особливий різновид газетного заголовка і розділ газети, що підтримується в ній з певною періодичністю.

Функції рубрик: інформаційна, пошукова, привернути увагу читачів до актуальних на сьогодні тем; організація (структурування) тематики та її ритмічна презентація, засіб жанрово-тематичного планування.

Види рубрик:

 

за предметом, на який вони вказують тематичні (допомагають розкрити тему); службові (вказують на жанр, джерело інформації, час події, характер аудиторії, актуальність повідомлення; інформують про форми й методи редакційної роботи)
за обсягом суперрубрика, рубрика, підрубрика
за структурою одиничні й подвійні
за періодичністю і часом появи постійні, тимчасові, епізодичні (одноразові), «пульсуючі» (виникають за потреби без чіткої періодичності)
за жанрово-композиційним виконанням рубрика-публікація, рубрика-підбірка, рубрика-сторінка
за розрощуванням «константно розташовані» і «плаваючі» (місце на сторінці чи в газеті не визначено точно)

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 4754;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.