Третій стан”. ХВОРОБА.

Здоров'я - це динамічний процес у житті людини. При зниженні його кількості розвивається третій рівень здоров'я (третій стан, преморбідний період або перед хвороба („третій стан”)) - стан, при якому можливе розвиток патологічного процесу без зміни сили діючого фактора внаслідок зниження резервів адаптації.

Третій стан” - це латентний, схований період хвороби або стадія функціональної готовності організму до розвитку певного захворювання. Ознаки (індикатори) передхвороби: загальне нездужання, зниження апетиту, переїдання, печія, запор/понос, відрижка, нудота, порушення менструального циклу, втрата сексуального бажання, спазми, головні болі, неприємні відчуття в області серця, м'язові судороги, непритомності, підвищена пітливість, нервовий тик, посмикування, слізливість без видимої причини, біль у спині, відчуття загальної слабості, запаморочення, тривожність, занепокоєння, постійне почуття утоми, безсоння, сонливість, хронічна дратівливість й ін. У цей період третього стану в людини є всі ресурси, щоб вийти із передхворобливої фази за допомогою перегляду свого способу життя. Якщо й далі через неуцтво людини тиск на нормативні границі адаптації продовжує підсилюватися, то резервні можливості захисних систем виявляються вичерпаними. При виснаженні адаптаційних резервів здоров'я наступає перехід від кількісних нагромаджень до якісної зміни, що називається хворобою.

Хвороба - це життя, порушене у своєму перебігу ушкодженням структури й функцій організму під впливом зовнішніх і внутрішньошніх факторів; хвороба характеризується зниженням пристосовності до середовища й обмеженням волі життєдіяльності хворого. Відповідно до іншого визначення хвороба - це життєдіяльність організму, що виражається в зміні функції, а також у порушенні будови органів і тканин і виникаюча під впливом надзвичайних для даного організму подразників зовнішнього й внутрішньошнього середовища організму. По тривалості перебігу хвороби розділяються на гострі й хронічні. Всі хвороби також підрозділяються на інфекційні (заразні) і неінфекційні (незаразні).








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1390;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.