Протипожежні розриви між житловими, громадськими і допоміжними будівлями промислових підприємств

Ступінь вогнестійкості однієї будівлі Розриви, м, при ступені вогнестійкості іншої будівлі
І і ІІ ІІІ ІV і V
І і ІІ
ІІІ
ІV і V

 

Якщо в будівлі розміщуються виробництва, що на­лежать до категорій А і Б, то протипожежні розриви, зазначені в табл.7, між житловими та громадськими будівлями і складами торфу, лісоматеріалів, легкозай­мистих і горючих рідин збільшують на 25%.

Розриви для сільських населених місць беруть дещо більші, оскільки в сільській місцевості менше можливості використовувати потужну пожежну техніку, ніж у містах.

Протипожежні перешкоди призначені для того, щоб не допустити розповсюдження вогню на сусідні при­міщення чи будівлі. Вони можуть бути також укрит­тям для підрозділів, що беруть участь в гасінні по­жежі. До основних протипожежних перешкод належать неспалимі перекриття, протипожежні зони і стіни (брандмауери). Допоміжними перешкодами можуть бути також теплові екрани, водяні завіси, димові і вибухові люки.

Нині протипожежні зони проектують дуже рідко. Розглянемо конструктивні особливості протипожеж­них стін і найважливіші вимоги пожежної безпеки, що до них ставляться. Протипожежною стіною (бранд­мауером) називають глуху чи з прорізами, захище­ними належним чином, неспалиму стіну, що має межу вогнестійкості не меншу ніж 2,5 год., спирається без­посередньо на фундамент і перерізує всі важко-спалимі й спалимі конструктивні елементи будівлі чи споруди.

Протипожежні стіни розділяють виробничі проце­си з різною пожежною небезпекою (при розміщенні їх в одній будівлі), поділяють на секції великі за площею будівлі різного призначення, відділяють окремі складські і допоміжні приміщення від виробничих, поділяють складські будівлі на протипожежні відсіки, зменшують протипожежні розриви між будівлями.

Протипожежні стіни можуть бути внутрішніми, якщо вони запобігають поширенню пожежі в будівлі, і зов­нішніми, які призначені для непоширення пожежі на сусідні будівлі.

Щоб протипожежна стіна у будівлях із спалимими і важко-спалимими огорожами могла протистояти по­ширенню вогню з однієї частини будівлі на інші, підви­щення гребеня протипожежної стіни над спалимою покрівлею чи неспалимою і важко-спалимою по­крівлею із спалимим утеплювачем має бути не менш як 0,6 м, а над спалимою і неспалимою покрівлею без утеплювача — 0,3 м. У будівлях IV і V ступенів вогнестійкості протипожежна стіна, крім того, повин­на виходити за зовнішню площу зовнішніх стін, кар­низи і звиси покрівель не менше ніж на 0,3 м (якщо влаштувати такі виступи не можна, то допускається заміняти їх протипожежними зонами із неспалимих матеріалів завширшки не менш як 1,8 м).

У протипожежних стінах (як і в неспалимих пере­криттях) передбачають прорізи, загальна площа яких не повинна перевищувати 25% площі протипожеж­ної стіни. Щоб виключити можливість поширення по­жежі на суміжні приміщення, заповнення прорізів про­типожежних стін (двері, ворота, вікна, люки тощо) мають бути неспалимими чи важко-спалимими.

 








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 1643;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.