В огляді... 1. У регуляції балансу рідини беруть участь два гормони — альдостерон та антидіуретичний.

1. У регуляції балансу рідини беруть участь два гормони — альдостерон та антидіуретичний.

2. При зниженні об'єму плазми або артеріального тиску нирки утворюють фермент — ренін, котрий, у свою чергу, перетворює ангіотензиноген на ангіотензин І, що згодом перетворюється на ангіотензинII. Останній підвищує периферичний опір, а отже й артеріальний тиск.

3. Окрім того, ангіотензин II забезпечує виділення альдостерону з мозкової речовини надниркових залоз. Альдостерон, у свою чергу, сприяє реабсорбції натрію у нирках, що обумовлює затримку рідини, збільшуючи тим самим об'єм плазми.

4. Антидіуретичний гормон виділяється у відповідь на підвищення осмоляльності плазми. Коли осморецептори, що знаходяться у гіпоталамусі, відчувають це збільшення, гіпоталамус викликає виділення антидіуретичного гормону з задньої частки гіпофіза.

5. Антидіуретичний гормон впливає на нирки, забезпечуючи збереження рідини. Завдяки цьому збільшується об'єм плазми, що веде до розведення розчинених у плазмі речовин. Осмоляльність крові знижується.

 

У цьому розділі ми з'ясували роль ендокринної системи у регуляції фізіологічних процесів, що відбуваються в організмі при виконанні фізичного навантаження. Розглянули роль гормонів в обміні глюкози та жирів, а також збереження балансу рідини. Насамперед нас цікавило, що відбувається в організмі під час короткочасного фізичного навантаження. У наступному розділі ми розглянемо адаптаційні реакції обмінних процесів, зумовлені тренувальними навантаженнями.









Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 882;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.