Постановка завдання

Вчені підкреслюють, що запропонований аналітичний демографічний прогноз для України до 2050 р., складений не для того, щоб з якомога більшою точністю передбачити, як насправді змінюватиметься чисельність і вікова структура населення в найближчих 50 років. Його завдання полягає в іншому: проаналізувати, якими можуть бути траєкторії цих змін за різних більш менш вірогідних сценаріїв демографічного розвитку. Для реалізації цього завдання було використано 12 різних сценаріїв, які розподіляються на три групи.

Група 1 – сценарії з нульовою нетто-міграцією. Вони дозволяють оцінити можливості зростання чисельності населення і потенційні зміни його структури, тільки за рахунок процесів природного руху населення – народжуваності і смертності. Сценарії групи 1 визначають, що за будь-яких реалістичних допущень, які характеризують народжуваність і смертність, природний приріст населення в Україні в майбутні 50 років буде негативним.

Група 2 – сценарії з незмінною чисельністю населення впродовж усього періоду 2000 – 2050 років. Ці сценарії визначають, якою повинна бути щорічна позитивна нетто-міграція в Україні, щоб нейтралізувати наслідки негативного природного приросту і забезпечити стабільність чисельності населення країни до 2050 року.

Група 3 – сценарії з чисельністю населення, що зростає. Вони дають можливість оцінити, якою повинна бути щорічна позитивна нетто - міграція в Україні, щоб упродовж найближчих 50 років, її населення щорічно збільшувалося на 0,5 %.

В усіх сценаріях показники народжуваності й смертності розглядаються як незалежні, ендогенні змінні, які спочатку задають умови демографічної динаміки. Тому вибір використаних у процесі прогнозування гіпотез народжуваності та смертності потребують обґрунтування. Міграція там, де вона присутня, тобто в сценаріях груп 2 і 3, становить екзогенну відповідь на хід подій, зумовлених ендогенним демографічним розвитком, і її величина визначається як результат прогнозних розрахунків.








Дата добавления: 2015-07-14; просмотров: 575;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.