Роль колориту в художньому оформленні інтер'єру. Закономірності колористичної композиції

Чинником, який завжди має обов'язково враховуватись дизайнером при художньому оформленні приміщення, виступає його загальний колорит. Як зазначив французький дослідник Ж. В'єно: "Колір здатен на все. Він може по­родити світло, заспокоєння або збудження, він може створити гармонію чи викликати потрясіння, від нього можна чекати чудес, але він може викликати і катастрофу". Адже кожна барва по-різному сприймається та оцінюється. Зав­жди треба пам'ятати про специфіку фізіолого-психологічного та естетичного впливу кольору на людину.

Загальний червонийколорит кімнати піднімає настрій людини, але при тривалому спогляданні швидко стомлює її нервову систему, знижує її праце­здатність. Особливо це стосується холеричних та сангвінічних натур.

Червоний колір має різноманіття відтінків: від ніжно-рожевого до тем­но-бордового. При художньому оформленні житлового і ділового інтер'єру перевага надається не інтенсивним та яскравим відтінкам червоного кольору, а пастельним. Власне широко застосовується не червона, а освітлена червона барва - рожева. Проте слід пам'ятати про її спроможність викликати помітну слабість м'язів людини при довгому перебуванні в такому приміщенні. Світлі тони цієї барви доречні для пофарбування значних поверхонь у невеликих за розмірами приміщеннях, передусім зорієнтованих на північ і північний схід.

Загалом червоний колорит можна використати при оформленні будь-якого інтер'єру. Хоча, навряд чи доцільно застосовувати при пофарбуванні або декоруванні офісу, торгової площі, дитячої кімнати чи лікарняних палат. Він краще підійде для приміщень розваг. Доречним буде цей колір і в інтер'єрі столової, барі або зали ресторану, оскільки барва стимулює апетит людини.

Оранжевий колорит кімнати загалом створює святкову атмосферу, сприяє гарному настрою за умови відсутності у людини відрази до цієї барви. У неї багато приємних і вишуканих відтінків: персиковий, кораловий, абри­косовий, ванільний, пісочний.


Однак потрібно враховувати ось що. Насичені оранжево-червоні тони, подібно до яскраво-червоних, тонізують, збуджують людську психіку. До того ж вони оптично звужують кімнату. Найкраще їх застосувати при декоруванні ве­ликих, просторих нежитлових приміщень. Наприклад, кімнат, у яких проводять вечірки. Тут вони можуть відігравати роль кольорового акценту (забарвлення диванних подушок, штор, абажура, скатертини, серветок).

Пастельні або приглушені відтінки оранжевого кольору (особливо перси­ковий, ванільний, пісочний) будуть придатними при творенні будь-якого ін­тер'єру: офісу, вітальні, кабінету, холу, дитячої кімнати, якщо ними пофарбувати значну поверхню кімнати, наприклад, стіни. Вони зроблять приміщення затиш­ним, теплим, навіюють спогади про дитинство.

Оранжевий колір був надзвичайно популярним у художньому оформленні інтер'єрів житлових та ділових приміщень у 60-х роках. Із середини 90-х років має місце повернення його популярності. Фіксується тенденція його широкого застосування багатьма провідними дизайнерами-декораторами, особливо в ком­бінації з доповнюючим кольором і відтінками.

Загальний коричневийколорит приміщення має широке поширення в сучасному художньому оформленні інтер'єру. В дизайні використовуються, го­ловним чином, пастельні відтінки цієї барви. Вони підходять для пофарбування стін, стелі чи підлоги як житлового, так і ділового приміщення, створюючи в ньому домашню й комфортну атмосферу.

Особливо популярним коричневий пастельний колорит є при створенні житлового інтер'єру. При вживанні цієї барви однаково гарно, ошатно, привітно будуть виглядати і робоча кімната, і дитяча кімната, і передпокій, і вітальня, за умови пофарбування нею великих поверхонь, наприклад, стін чи оббивки меб­лів. Різні відтінки кольору можуть викликати різні враження: пишності, урочис­тості, розкішності, мрійливості чи буденності.

У сучасному інтер'єр-дизайні коричневий колір має широке використання і як нейтральний, і в поєднанні з іншими (особливо доповнюючими) кольорами. Він може домінувати в загальному колориті кімнати, якщо це освітлений, пасте­льний тон. Такі помешкання оцінюються як затишні, приємні, "обжиті". Саме тому цей колір є улюбленим для багатьох людей, котрі гостинність не сприйма­ють "порожнім звуком". Світлі відтінки коричневої барви будуть доречними при художньому оформленні приміщень, у які рідко зазирає сонце.

Однак, потрібно пам'ятати, що пастельні відтінки коричневої фарби, в яких домінує червоний тон, візуально зменшують кімнату (наприклад, рожево-бежевий, димчасто-коричневий, золотисто-бежевий). Ще сильніше звужують простір помешкання темні відтінки коричневого кольору (нуга, теракотовий, вохра, умбра).

З усіх теплих барв жовта вважається найкращою для декорування примі­щень. Жовтий колорит придатний для оформлення кабінету, дитячої, столової, офісу, конференц-зали. Він вдалий там, де потрібно створити атмосферу довіри, сприяти спілкуванню, стимулювати діяльність людини. Жовта барва є одним із лідерів-кольорів за частотою використання в інтер'єр-дизайні. Застосовуються

 

 


його пастельні відтінки та комбінації з іншими кольорами. Для пофарбування стін кімнати особливо доречними є лимонно-жовтий, блідо-золотистий, кремо­вий, ванільно-жовтий тони. Жовто-фіолетова гама помешкання сприймається як врівноважена, спокійна. Жовто-синя композиція дуже яскрава, інтенсивна. Поєднання жовтого та зеленого кольорів надзвичайно вдале, вишукане, заспо­кійливе, створює відчуття захищеності. Жовто-червона гама, навпаки, збуджує, активізує, швидко викликає втому, нервування, іноді стрес. Вона підійде для приміщення, в якому недовго перебувають заради розваги. Пастельні відтінки жовтого кольору чудово підходять як нейтральний фон для пофарбування під­логи помешкання.

У цілому жовтий колорит доречний для приміщення, перебуваючи в якому людина має бути уважною, зосередженою, займатися творчістю або ру­тинною, монотонною роботою. Жовта барва здатна створювати в кімнаті сти­мулюючу атмосферу. Також жовтий колорит слід використовувати для деко­рування приміщення, в якому мало сонця. Однак слід пам'ятати, що світлі тони жовтого кольору оптично розширюють внутрішній простір приміщення, роб­лять його просторим, а інтенсивні - навпаки звужують.

Зелений колорит вважається найбільш сприятливим для людини. Це ко­лір трави, зелені, лісу. В сучасному інтер'єр-дизайні зелений колір є одним з найбільш вживаних: як самостійний фон, як домінуючий у композиції з близь­кими і доповнюючими напівтонами, як нейтральний (у якості фону), як допо­міжний.

Градація відтінків цього кольору дуже багата, що обумовлює його попу­лярність при оформленні будь-якого інтер'єру. В залежності від відтінку ви­глядає і сприймається по-різному. Зелено-білий інтер'єр, наприклад, оцінюєть­ся як респектабельний, охайний, діловий. А зелено-блакитний через свою прохолодність, ясність, вишуканість викликає зосередженість та роздуми у людини. Композиції з таких кольорів будуть доречними, наприклад, при офор­мленні кабінету чи приймальні. В поєднанні з теплими кольорами та їх відтін­ками зелений тон сприймається як теплий і заспокійливий, асоціюється з трив­кістю, респектабельністю, викликає довіру через свою привітність, покращує настрій, звеселяє. Тому такі поєднання, як і жовтуваті напівтони зеленого, бу­дуть придатними для оформлення холу, вітальні, кабінету. Вони створюють привітну та затишну атмосферу в приміщенні.

Загалом розрізняється: жовто-зелена, зелена і блакитно-зелена гами. Жадеїт, липово-зелений, "травнева зелень", оливковий, хакі та інші - це жовто-зелені кольори. їх пастельні відтінки розширяють оптично приміщення, а темні -звужують. Вони найбільш доречні для житлового інтер'єру, оскільки створю­ють враження затишності, тепла, комфортності. Блакитно-зелені кольори най­краще застосовувати для ділового інтер'єру, наприклад, вітальні, кімнати для переговорів, конференц-зали. М'ятно-зелений, смарагдово-зелений, бірюзово-зелений, "лісова зелень", "морська хвиля" візуально звужують приміщення. Це холодні кольори.

Слід пам'ятати одну особливість зеленого колориту: перебування в та­кому приміщенні загострює слух людини. З цієї причини не варто так декору­вати помешкання, котре розташоване понад дорогою. Підвищення слухової чутливості внаслідок ефекту "зеленого шуму" тривожитиме людину. Вона ми­мовільно прислухатиметься до всього і почуватиметься внаслідок цього неспо­кійно.

Блакитнийколір найкраще застосовувати при декоруванні приміщень, котрі мають сприйматись охайними, надійними, придатними для роздумів, зо­середженості та відпочинку людини. Приміщення з блакитним колоритом оці­нюються завжди як чисті, прохолодні, елегантні, просторі, незалежно від того чи це кабінет, вітальня, кухня або ванна кімната. В них приємно працювати інтелектуально, оскільки блакитна барва стимулює роздуми, творчість, підси­лює зосередженість людини. А от подібне забарвлення цеху буде небажаним. У даному випадку цей колір надмірно заспокоюватиме працівників, виклика­тиме пасивність і небажання працювати фізично.

 


Не варто фарбувати стіни житлового приміщення в темно-синій колір. Синя барва оптично зменшує кімнату, вона починає сприйматися людиною як низька, особливо при невеликих розмірах. У такому інтер'єрі людина почуває себе пригнічено та невпевнено. Синійколорит - це тон ділових, представни­цьких приміщень (великих холів, просторих віталень, високих залів). При офо­рмленні невеликих житлових кімнат найкраще використовувати темний, при­глушений синій тон тільки для окремих елементів інтер'єру (скатертини, портьєри, оббивка меблів і подібне). Подібне вживання синьої барви створюва­тиме спокійну робочу атмосферу.

Пастельні відтінки синього кольору візуально розширюють кімнату. їх краще застосовувати при декоруванні невеликих приміщень. Такі різновиди синьої барви доречні для кухні, ванної кімнати, кабінету, передпокою, спальні. Пастельні відтінки синьої барви варто використати для пофарбування стін приміщень лікарні, аптеки, кімнати для релаксації. А індиго-синій колір навпа­ки оптично зменшує простір помешкання. Його краще вжити, якщо це сонячні та великі за розмірами кімнати. Основний синій тон бажано поєднувати з теп­лими тонами окремих елементів інтер'єру (занавісками, декоративними поду­шками, домінуючим колоритом картини на стіні абощо інше). Дуже вдалим є поєднання синього та жовтого кольорів. Така комбінація в даний час є надзви­чайно популярною при художньому оформленні представницьких приміщень у діловому інтер'єрі, особливо, коли планується їх нетривале використання (пе­ріодичне або одноразове, наприклад, при декоруванні певних громадських чи рекламних заходів).

Фіолетовий колорит приміщення вважається незвичним, вишуканим, "дорогим". Розрізняють його синьо-фіолетовий та червоно-фіолетовий різно­види. Загалом така кольорова гама оптично звужує простір, за винятком пасте­льних червоно-фіолетових тонів. Фіолетовий колір найкраще підходить для оформлення приміщень, у яких необхідно довго і творчо працювати (викорис­товувати найліпше глибокі або середні тони), приміщень, функцією яких є прийом людей (вітальні, холи, офіси, святкові зали, що мають бути елегантни­ми). Але слід пам'ятати, що в стані перевтоми, стресу людини він сильно її пригнічує. Тому найкраще його поєднувати з іншими кольорами. Найбільш приємними є комбінації з сірим, рожевим, голубим тонами. В інтер'єрі вітальні або холу поєднання зеленого та фіолетового кольору викликає враження вишу­каності та пишноти приміщення. Пастельні відтінки цього кольору сприйма­ються вишуканими, заспокійливими, мрійливими, ніжними, тендітними. Хол, вітальня, передпокій, святковий зал, музична кімната, кімната для релаксації, столова будуть гарно виглядати, якщо декоровані таким тоном або напівтона­ми.

Сірийколорит приміщення є досить рідкісним явищем у сучасному ди­зайні інтер'єру. Ця барва сприймається як прохолодна, врівноважена, серйозна, пасивна і дещо "нудна", якщо мова йде про її світлі відтінки (кремнисто-сіра, гранітно-сіра, сріблясто-сіра, молочно-сіра, бежево-сіра). Темні ж відтінки оці­нюються як сурові та похмурі при декоруванні ними помешкання, як провід­ним кольором. При поганому освітленні такого приміщення у людини взагалі виникає сильне занепокоєння внаслідок саме колористичного вирішення ін­тер'єру кімнати. Тому сірий колір найкраще використовувати в якості нейтра­льного тону або допоміжного елемента колористичної композиції. Його бажа­но поєднувати з блакитним, малиновим, світло-зеленим, яскраво-червоним, буковим кольорами інших, дрібних деталей інтер'єру.

В інтер'єр-дизайні загального чорногоколориту приміщення надають, коли прагнуть створити щось вишукане, незвичне, контрастне. Чорна ванна кімната чи хол справляють сильне враження через незвичність свого кольоро­вого оформлення. Правда, сторонній спостерігач дещо насторожено може по­ставитися до власника такого приміщення, вважаючи його інтелектуальною і загадковою (можливо, навіть екстравагантною) особистістю. З цієї причини чорний колір не бажано застосовувати у якості домінуючого в діловому ін­тер'єрі.

Білийколір усіх відтінків (невідбіленого полотна, молочно-білий, біло­сніжний, слонової кістки тощо) добре використовувати в якості фону (напри­клад, пофарбувати стіни кімнати). Хоча він може викликати враження лікарня­ної палати, якщо приміщення не буде належним чином декороване в залежності від його функціонального спрямування. Білий колір ефективний і для створення спокійного, і тривожного колориту в залежності від поєднання з іншими кольорами. Ця барва оптично розширює помешкання, робить його просторим, світлим, високим. Але загалом загальний білий колорит кімнати є досить банальним. Він не буде доречним при декоруванні представницьких приміщень, адже їх основне завдання - справляти позитивне враження на від­відувача, а не навіювати на нього нудьгу.

Однак слід пам'ятати, що загальний колорит приміщення визначається насамперед домінуючими кольорами близьких відтінків. Але крім основних при художньому оформленні інтер'єру помешкання найчастіше використову­ються в невеликій кількості ще й інші кольори. Наприклад, стіни кімнати пофарбовані липово-зеленою барвою. Оливково-зеленими в ній є портьєри та оббивка меблів. Але килим - жовто-пісочний, диванні подушки - жовті, фіоле­тові, блакитні. Підлога устелена сосновим паркетом. У такому приміщенні за­гальний колорит визнаватиметься як зелений. Але крім зеленої барви тут за­стосовувались при декоруванні ще декілька кольорів, щоб створити гармонійний колорит помешкання.

Найчастіше саме колір стін кімнати і визначає домінуючий колір в ін­тер'єрі. Забарвлення килима, підлоги, оббивка меблів, штор та іншого відігра­ватиме допоміжну роль. Треба враховувати, що поєднання декількох кольорів у певну композицію викликає більш складне психологічне реагування, ніж од­ноколірне забарвлення інтер'єру.

Поєднання кольорів може бути різноваріантним. Проте, не всі кольорові комбінації є гармонійними, приємними, естетично привабливими. Найбільш поширеними прийомами комбінування кольорів у дизайні інтер 'єру є такі:

Комбінування тон в тон,тобто поєднання світлих та темних відтінків одного кольору (наприклад, темно-зеленого, кольорів глиці, лісової зелені, сві­тло-зеленого). Це однотонне поєднання. Його недолік полягає в тому, що так декорована кімната сприймається найчастіше як невишукана, проста, однома­нітна, банальна.

Композиція кольорів однієї кольорової області,тобто тон, поєдну­ється з напівтонами, у яких фіксується його присутність (рожевий, флоксів, абрикосовий). Подібне кольорове поєднання дає можливість створювати не­звичні, вишукані, елегантні інтер'єри. Але потрібно не брати всі барви в одна­кових кількостях, лише одна з них має бути головною (стіни кімнати, оббивка меблів).

Композиція доповнюючих кольорів(жовтий і фіолетовий тощо) ґру­нтується або на простому, або на складному поєднанні антагоністичних барв. У першому випадку в інтер'єрі використовуються два допоміжні кольори (на­приклад, синій та оранжевий). Коли потрібно зменшити контрастність поєд­нання, до нього додають ахроматичний тон. При складному поєднанні один із доповнюючих кольорів вживають у комбінації з декількома напівтонами іншо­го. Наприклад, пастельний оранжевий тон доповнюється пастельними синьо-зеленим та синьо-фіолетовими відтінками.

Поєднання трьох кольорів одного ступеня яскравості(наприклад, різних пастельних кольорів). У цій комбінації тільки один колір має бути осно­вним, наприклад, його застосувують як барву стін. Інші покликані створювати своєрідні кольорові нюанси приміщення.

Композиція хроматичного кольоруз ахроматичними барвами(на­приклад, жовто-зелений і білий, блакитний, чорний та світло-сірий тощо). В двоколірних поєднаннях, у яких присутній білий тон, його найкраще застосо­вувати як колір стін. Однак особливо вишуканим та незвичним таке рішення важко назвати. В комбінації з чорним останній може бути й основним, і допо­міжним кольором. Це поєднання досить екстравагантне, але справляє сильне враження. Гармонійними тонами сірої барви, використаної в якості доміную­чої, є фіолетова, пурпурова, бузкова. Такі поєднання тонів і напівтонів є елега­нтними, вишуканими гармонійними. їх доречно застосовувати для створення комфортного помешкання чи оформлення робочого місця.


Гармонійні кольорові композиції Грунтуються на правильному викорис­танні властивостей кольору, і тому викликають позитивне психологічне реагу­вання у людини, котра перебуває в цьому приміщенні. Вони для неї є естетич­но принадними.

4. Світлодизайн інтер'єру, його потенціал і вимоги

Інтер'єр приміщення залежить не тільки від функціонального призна­чення чи загального колориту кімнати, передпокою, приймальні, кабінету абощо інде. Важливим його чинником виступає також ступінь освітленості помешкання і характер наявних джерел освітлення.Світло впливає і на сприйняття кольорових нюансів оселі, і на оцінювання параметрів кімнати, і на ступінь позитивного психологічного реагування на інтер'єр.

Найбільш сприятливим освітленням приміщення вважається освітлення в 200 лк. Проте, виконання різних видів роботи для людини потребує різного ступеня освітленості.

Ступінь освітленості приміщення та його окремих зон залежить від низ­ки чинників:

архітектурного рішення будівлі (її конфігурації та обрисів її елемен­тів, форми та розмірів кімнат; форми, розмірів вікон, їх чисельності, зорієнтованості відносно сторін світу);

кліматичних і погодних умов;

особливостей навколишнього природного і техногенного ландшафту;

кількості та якості джерел штучного освітлення;

колориту та якості матеріалів інтер 'єру;

функцій, що виконує людина, перебуваючи в приміщенні;

віку людини.


Спільна одночасна робота архітектора та дизайнера над створенням споруди - досить рідкісне явище. Тому при оформленні його внутрішнього вигляду найчастіше дизайнер може впливати лише на два останні чинники, котрі визначають ступінь освітленості приміщення.

Колорит інтер'єру спроможний формувати емоційний стан людини, по­силювати або послаблювати її увагу, покращувати чи знижувати працездат­ність, змінювати враження про розміри кімнати і предметів, що в ній знахо­дяться, викликати відчуття насиченості чи ненасиченості приміщення світлом.

У переважній кількості випадків людина прагне насичувати свою оселю природним, а при його недостатності - штучним освітленням. Це потрібно для її нормального функціонування як біологічної та соціальної істоти, адже вона -"денна тварина", життєва та трудова активність якої припадає саме на світлий період доби.

Для створення ілюзії світлонасиченості, кімнату, вікна якої виходять на північний бік споруди, найкраще пофарбувати в теплі тони: світло-оранжевий, золотисто-жовтий, жовто-зелений. Приміщення з вікнами на південь (особливо влітку) насичені природним світлом, у них навіть може виникнути відчуття його надлишку. Щоб уникнути психологічного дискомфорту від цього, дореч­но використовувати в інтер'єрі холодні тони та напівтони - блакитний, зелено-блакитний тощо. Кімнати, вікна яких зорієнтовані на схід, насичені з ранку до обіду сонячним промінням. Кольори в таких приміщеннях здаються інтенсив­ними. Для послаблення враження надлишку світла в помешканні, можна ство­рити колорит інтер'єру холодних, пастельних тонів та напівтонів. Він ефектно виглядає, оскільки в потоці вранішнього сонячного світла переважають голубі та ультрафіолетові промені. Під вечір рівень інтенсивності сонячного потоку знижується, переважає вже інфрачервоне свічення. Тому приміщення з вікнами на захід гарно виглядає при декоруванні його інтер'єру теплими тонами і на­півтонами (жовтим, вохрою, рожевим тощо). Воно немовби додатково насичу­ється світлом, фарби здаватимуться ніжними та м'якими, навіть при їх значній інтенсивності.

Ступінь світлонасиченості приміщення залежить не тільки від загаль­ного колориту інтер 'єру, а й від якості його штучного освітлення. Слід за­пам'ятати деякі оптико-естетичні та психологічні ефекти такого освітлення:

• Спектр штучного світла менш врівноважений, ніж у натурального. Під свіченням ламп напалювання, ламп денного світла і подібного колір предметів, їх розміри, глибина простору стають іншими, ніж при освітленні сонячним промінням.

• Не бажано приміщення рівномірно освітлювати джерелами штучного світла. В ньому людина стомлюється. У неї виникає бажання якомога швидше покинути таку кімнату. Людина потребує для психологічного комфорту світ­лотіньових контрастів у інтер'єрі оселі чи робочого приміщення.

• Гарні світлотіньові ефекти створюються при нерівномірному освіт­ленні кімнати за допомогою джерел світла різної потужності та просторової локалізації. Наприклад, робочу кімнату доречно освітлювати помірно світиль­ником, котрий знаходяться на столі. Але кожне робоче місце має додатково освітлюватись за допомогою бра чи настільних світильників. Це зручно, пси­хологічно комфортно, естетично привабливо.

• У діловому інтер'єрі треба поєднувати потік верхнього світла з боко­вим освітленням, щоб уникнути падаючого вертикально зверху світлового по­току.

• Слід завжди враховувати форму світильників, колір і якість матеріа­лів, із котрих вони створені.


• Свічки, полум'я каміну, світильники з пульсуючим свіченням тощо створюють інтимну, незвичну, дещо романтичну атмосферу. Вони доречні у вітальні, приміщенні ресторану, танцювальній залі, кімнаті для релаксації, холі готелю, але їх присутність у діловому, робочому інтер'єрі зайва, вони розслаб­ляють людину, розсіюють її увагу.

• Джерела "холодного" освітлення викликають ілюзію просторого, ве­ликого приміщення, а "теплого" - створюють ефект зменшення його розмірів.

• Штучне "холодне" світло підсилює холодні та приглушує теплі кольо­ри. Таке освітлення загалом неприємне для людини. Штучне "тепле" світло
підсилює теплі та приглушує холодні тони і напівтони. Воно є більш принад­
ним і комфортним для людини, ніж "холодне" свічення.

У діловому інтер'єрі не слід економити на джерелах штучного освітлен­ня: їх недостатність чи низька ефективність знижує працездатність людини, зменшує продуктивність праці працівників. При освітленні робочого місця місцеве (точкове) освітлення має складати не менше 20% загального освітлен­ня.

Тривалий надлишок світлового потоку при штучному освітленні погір­шує стан людини та її працездатність (може навіть спричинити психічні та фі­зіологічні розлади).

При декоруванні приміщення необхідно перевірити, яке враження спра­вляють елементи інтер'єру (меблі, фарба, тканина абощо) при природному вранішньому, денному, вечірньому освітленні та при освітленні джерелами штучного світла за різних природних умов. Адже колір по-різному сприйма­ється в залежності від конкретного джерела світла.

У приміщенні з темним загальним колоритом чи при домінуванні тем­ного забарвлення окремих предметів інтер'єру ступінь освітленості знижується в середньому на 20-40% (при прямому освітленні - до 20%, рівномірному змі­шаному - до 30%, відбитому - до 40%).

При роботі з мілкими предметами бажано використовувати направлене освітлення, оскільки тоді краще буде сприйматися їх форма і деталі. Тут буде посилюватися контрастність предметного середовища. Посилення контрастно­сті збуджує нервову систему людини, а послаблення - навпаки її заспокоює і навіть стомлює при тривалому застосуванні.

Тільки при дотримуванні вимог правильного розміщення джерел штуч­ного освітлення, врахуванні специфіки архітектурного рішення приміщення, виборі найсприятливішого колористичного рішення інтер'єру помешкання воно буде оцінюватись естетично привабливим, комфортним та приємним. У такому інтер'єрі, в залежності від його призначення, людина зможе реалізо­вувати якнайкраще свої творчі можливості, обов'язки, виробничі функції або жити в оселі, котра сприймається "оазою краси та зручності".








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 3965;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.032 сек.