Етапи впровадження енергоменеджменту

 

Енергоменеджмент, як і енергоаудит, реалізується поетапно (рисунок 3.1).

Рисунок 3.1 – Схема впровадження енергоменеджменту

Перший етап. Запуск системи енергоменеджменту. Перед запуском проводять всебічний енергоаудит. В результаті енергоаудиту отримують достатньо реалістичне уявлення про енергоспоживання на даному підприємстві.

Другий етап. Зіставлення реальних даних по енергоспоживанню з нормативними, літературними, загальноприйнятими на провідних підприємствах галузі і т.д.

Третій етап. Аналіз результатів порівняння реального енергоспоживання з необхідним за нормативами. За результатами порівняльного аналізу встановлюють пріоритетні напрямки в області енергозбереження.

Четвертий етап. Планування заходів з енергозбереження. На цьому етапі визначаються зміст заходів щодо енергозбереження і витрати по їх реалізації, джерела фінансування заходів.

П'ятий етап. Впровадження запланованих заходів з енергозбереження. На цьому етапі здійснюється контроль за реалізацією заходів з енергозбереження за допомогою співробітників групи енергоменеджменту, якою керує енергоменеджер підприємства.

Впровадження енергоменеджменту на підприємстві відповідно до вищепереліченими етапами можно представити у вигляді циклічного алгоритму (рисунок 3.1), де цифрами зазначені етапи впровадження. Оскільки процес вдосконалення енергоспоживання безперервний, то після кожного енергоаудиту на основі отриманих результатів порівняльного аналізу проводять новий цикл впровадження енергоменеджменту на більш високому рівні.

3.Порядок аналізу втрат енергії в виробничих системах

Функціонуюча виробнича система здійснює передачу енергії від джерела (компресора, насоса, агрегату і т.д.) через передавальну систему (трубопровід, редуктор, ремінну, ланцюгову передачу, кабель і т.д.) до споживача (технологічній машині, апарату, верстату і т.д.). Таким чином, виробнича система, незалежно від її призначення, має три складових: джерело енергії, трансмісію, споживача енергії.

На рис. 3.2 показано зв'язок цих складових між собою. Характерною особливістю всіх виробничих систем є неминучі втрати енергії у всіх складових.

 

Втрати енергії Втрати енергії Втрати енергії

в джерелі в трансмісії у споживача

+ + * + * + * + +

Джерело енергії –► Трансмісія –► Споживач енергії

 

Рисунок 3.2 – Втрати енергії у виробничих системах

Однак, при впровадженні енергоменеджменту на етапі аналізу результату енерговитрат у виробничих системах необхідно диференційовано підходити до втрат у джерелі, трансмісії і споживачі енергії. Найбільш раціонально починати аналіз втрат зі споживача енергії. Найкращий підхід – замінити енергетично неефективного споживача. Якщо це неможливо з будь–яких причин (фінансових, технічних тощо), то слід знизити до мінімуму втрати енергії у споживачу за рахунок раціоналізації технологічного процесу, усунення пауз, простоїв і т.д. у включеному стані, а також за рахунок удосконалення процесу обслуговування. Потім зводять до мінімуму втрати енергії в трансмісії. Тільки після цього переходять до усунення втрат у джерелі. Звичайно, можливі винятки з цього правила в залежності від особливостей конкретної виробничої системи.Лекція 4

Тема 5








Дата добавления: 2015-08-26; просмотров: 985;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.