Екологічні наслідки розвитку геліоенергетики

Сонячні станції є ще недостатньо вивченими об'єктами, тому віднесення їх до екологічно чистих електростанціям можна назвати повністю обгрунтованим. У кращому випадку до екологічно чистої можна віднести кінцеву стадію – стадію експлуатації СЕС, і то відносно.

Сонячні станції є досить землеемкі. Питома землеємкість СЕС змінюється від 0,001 до 0,006 га / кВт з найбільш імовірними значеннями 0,003-0,004 га / кВт. Це менше, ніж для ГЕС, але більше, ніж для ТЕС і АЕС. При цьому треба врахувати, що сонячні станції вельми мате-ріалоемкі (метал, скло, бетон і т.д.), до того ж у наведених значеннях землеємкості не враховуються вилучення землі на стадіях видобутку та обробки сировини. У разі створення СЕС з сонячними ставками питома землеємкість підвищиться і збільшиться небезпека забруднення підземних вод розсолами.

Сонячні концентратори викликають великі за площею затінення земель, що призводить до сильних змін грунтових умов, рослинності і т. д. Небажану екологічну дію в районі розташування станції викликає нагрівання повітря при проходженні через нього сонячного випромінювання, сконцентрованого дзеркальними відбивачами. Це призводить до зміни теплового балансу, вологості, напрямки вітрів; в деяких випадках можливі перегрів і загоряння систем, що використовують концентратори, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Застосування низькокиплячих рідин і неминучість їх витоку в сонячних енергетичних системах під час тривалої експлуатації можуть призвести до значного забруднення питної води. Особливу небезпеку становлять рідини, що містять хромати і нітрити, які є високотоксичними речовинами.

Геліотехніки непрямим чином впливає на навколишнє середовище. У районах її розвитку повинні зводитися великі комплекси з виробництва бетону, скла і сталі. Під час виготовлення кремнієвих, кадмієвих та арсенідогелієвих фотоелектричних елементів у повітрі виробничих приміщень з'являються кремнієва пил, кадмієві і арсенідні сполуки, небезпечні для здоров'я людей.

Космічні СЕС за рахунок НВЧ-випромінювання можуть впливати на клімат, створювати перешкоди теле- та радіозв'язку, впливати на незахищений ні живі організми, що потрапили в зону його впливу. У зв'язку з цим необхідно використовувати екологічно чистий діапазон хвиль для передачі енергії на Землю.

Несприятливий вплив сонячної енергії на навколишнє середовище може проявлятися:

– у відчуженні земельних площ, їх можливої деградації;

– у великій матеріаломісткості;

– у можливості витоку робочих рідин, що містять хлорати і нітрити;

– у небезпеці перегріву і загоряння систем, зараження продуктів токсичними речовинами при використанні сонячних систем в сільському господарстві;

– у зміні теплового балансу, вологості, напряму вітру в районі розташування станції;

– у затемненні великих територій сонячними концентраторами, можливої деградації земель;

– у впливі на клімат космічних СЕС;

– у створенні перешкод телевізійної та радіозв'язку;

– у передачі енергії на Землю у вигляді мікрохвильового випромінювання, небезпечного для живих організмів і людини.

 








Дата добавления: 2015-05-19; просмотров: 1014;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.