Опорядження

Лакова плівка захищає деревину від забруднень та дії повітря, вологи та світла, краще виявляє текстуру деревини. Столярна підготовка полягає в шліфуванні та циклюванні поверхні. Плоскі поверхні шліфують на стрічково-шліфувальних верстатах, боковини гітар та інші криволінійні поверхні – шліфувальними бобінами діаметром 60 мм і висотою 100 мм. (рис. 40, 41). Швидкість шліфування становить 10…12 м/хв. Для підняття ворсу використовують клейовий водний розчин, тривалість сушіння якого 1 год.

Рис. 40. Шліфування деки і дна на стрічково-шліфувальному верстаті з рухомим столом

Забарвлення виконують з метою фіксації природного кольору деревини, імітації під цінні породи, надання привабливого вигляду, скривання дефектів (синява, плями, смуги).

Забарвлення деталей музичних інструментів у чорний колір здійснюють за два прийоми:

1. Розчин солянокислого аніліну (50 г на 1л. гарячої води) – деревина набуває жовтого кольору: сушіння протягом 5…10 хв. і нанесення другого розчину.

2. Розчин окислювача двохромокислого калію (50 г на 1 л гарячої води з додаванням 5 г сірчаної кислоти на 1 л води) – деревину забарвлюють в глибокий чорний колір.

Чорний анілін утворюється на поверхні в момент окислення. Кожний розчин наносять своїм окремим тампоном чи пензликом.

Глибокому забарвленню піддають клепки мандолін, накладки грифів, деталі окантовки (жилки та обкладки). Для м'яких листяних порід (вільха, береза, липа та ін.) розчин проникає глибше і в більшій кількості, ніж при забарвленні твердих порід. Тому для отримання однакового тону забарвлення для м'яких порід слід брати слабкий розчин, а для твердих – більш концентрований.

Рис. 41. Шліфування обечайок корпуса на вертикальному шліфувальному валику

Забарвлення відбувається:

а) у відкритих ваннах: розхід нігрозину концентрацією 5 % – 35 кг на 1 м3 бука. Тривалість фарбування становить:

· 50…60 год. для бука товщиною 10 мм, який використовують для накладки грифа;

· 20…30 год. – березовий шпон товщиною 0,8…1,0 мм;

б) в автоклавах при тиску 12…15 атм. та температурі 80…90°С проводять фарбування накладки грифа (заготовки розміром 470´74´10 мм) протягом 1 год.

Прозоре опорядження проводять нітролаками, які наносять методом пневматичного розпилювання чи тампоном.

Ґрунтування полягає у трикратному нанесенні нітролаку в'язкістю 20…25 с з проміжковим сушінням тривалістю 30 хв. та шліфуванням.

Нанесення лаку методом пневматичного розпилювання – п'ятикратне. При нанесенні лаку тампоном достатньо двох нанесень. Витримка між покриттями не менше 30 хв.

Полірування покриття виконується вручну тампоном з використанням поляролі чи спеціальних розчинів. Полірування надає блиск, добре виявляє текстуру деревини.

Опорядження спирторозчинними лаками аналогічне: ґрунтування нітролаком, а в якості полірувальної рідини використовують етиловий спирт.

Непрозоре опорядження грифа та деяких інших деталей полягає у попередньому фарбуванні нігрозином у чорний колір, наступному ґрунтуванні поверхні спирторозчинним лаком, політурою чи нітролаком та витримка протягом 3…5 діб. Ґрунтуючий лак бажано підфарбовувати нігрозином. Подальший процес аналогічний прозорому опорядженню.

Полірування виконують у 2…3 прийоми: спочатку використовують політуру з вмістом смоли 12…15 %, а у кінці – 5…10 %; витримка між прийомами 2…5 діб. Полірують тампоном, на який (для кращого ковзання) рекомендується наносити каплями олію (льняну чи соняшникову).








Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 1115;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.