Загальна фізична підготовка

Загальна фізична підготовка (ЗФП) - це процес вдосконалення рухових фізичних якостей, спрямованих на всебічний і гармонійний фізичний розвиток людини.

ЗФП сприяє підвищенню функціональних можливостей, загальної працездатності, є основою (базою) для спеціальної підготовки і досягнення високих результатів в обраній сфері діяльності або виді спорту. Перед ЗФП можуть бути поставлені такі завдання:

• досягти гармонійного розвитку мускулатури тіла і відповідної сили м'язів;

• придбати загальну витривалість;

• підвищити швидкість виконання різноманітних рухів, загальні швидкісні здібності;

• збільшити рухливість основних суглобів, еластичність м'язів;

• поліпшити спритність в найрізноманітніших (побутових, трудових, спортивних) діях, уміння координувати прості і складні рухи;

• навчитися виконувати рухи без зайвих напружень, оволодіти вмінням розслаблятися.

Так, наприклад, професор В.М. Заціорський відзначає, що незалежно від спортивної спеціалізації найбільш важливі групи м'язів, що визначають нормальну життєдіяльність людини, повинні мати гарний розвиток. Це групи м'язів: розгиначі хребетного стовпа, згиначі ніг, розгиначі рук, велика грудна м'яз. Необхідна умова розвитку цих груп м'язів-попередньо зміцнити м'язи черевного преса і поперекової області (рис. 5.11)

Інший приклад: американським фізіологом К. Купером були розроблені нормативи, що визначають стан серцево-судинної системи (витривалості) при подоланні відстані за 12 хв. Ми наводимо фрагмент запропонованої ним таблиці (до 30 років), з якого можна зробити висновок, що з метою контролю ЗФП необхідно за 12 хв. долати не менше 2,0-2,4 км для чоловіків і 1,85-2,15 км-для жінок (табл. 5.2).

Таблиця 5.2.

12-хвилинний тест К. Купера в км для чоловіків і жінок (до 30 років)

Ступінь подготовленности Чоловіки Жінки
Дуже погана До 1,6 До 1,5
Погана 1,6-1,9 1,5-1,8
Задовільна 2,0-2,4 1,83-2,15
Добра 2,5-2,7 2,16-2,6
Відмінна 2,8 і більше 2,65 і більше

 








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 2366;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.