Організм як єдина саморозвиваюча і саморегулююча біологічна система

Катушки дополнительных полюсов намотаны на ребро из мягкой медной проволоки и имеют по 10 витков каждая.

Щеточный аппарат.Состоит из: траверсы разрезного типа с поворотным механизмом; шести кронштейнов; шести щеткодержателей.

Траверса.Выполнена из стали, имеет по наружному ободу зубчатый венец, входящий в зацепление с шестерней поворотного механизма. В остове фиксирована болтом фиксатора, установленным на наружной стенке коллекторного люка, и прижата к подшипниковому щиту двумя болтами стопорного устройства. Электрическое соединении е кронштейнов траверсы между собой выполнено кабелями ПС-4000 площадью сечения 50мм2. Кронштейны щеткодержателя разъемные (из двух половин), закреплены болтами на двух изоляционных пальцах 2 , установленных на траверсе.

Щеткодержатель.Имеет две цилиндрические пружины 1, работающие на растяжение. Пружины закреплены одним концом на оси, вставленной в отверстие корпуса 2 щеткодержателя, другим – на оси нажимного пальца 4 с помощью винта 5, которым регулируют натяжение пружины. Кинематика нажимного механизма выбрана так, что в рабочем диапазоне обеспечивает практически постоянное нажатие на щетку 3. Кроме того, при наибольшем допустимом износе щетки нажатие пальца 4 на щетку автоматически прекращается. Это позволяет предотвратить повреждение рабочей поверхности коллектора гибкими проводами сработанных щеток. В окна щеткодержателя вставлены две разрезные щетки марки ЭГ-61 с резиновыми амортизаторами.

Якорь двигателя. Состоит: коллектора, обмотки, вложенной в пазы сердечника сердечника, набранного в пакет из лакированных листов электротехнической стали толщиной 0,5мм. В сердечнике имеется один ряд аксиальных отверстий для прохода вентилирующего воздуха, стальной втулки, задней и передней нажимных шайб, Передняя нажимная шайба одновременно служит корпусом коллектора.

Все детали якоря собраны на общей втулке 4 коробчатой формы, напрессованной на вал 8 якоря, что обеспечивает возможность его замены.

Коллектор.Набран из медных пластин, изолированных друг от друга миканитовыми прокладками.

Обмотка якоря имеет следующие данные: число пазов 75, шаг по пазам: 1-13, число коллекторных пластин 525, шаг по коллектору 1-2, шаг уравнителей по коллектору 1-176.

Подвешивание электродвигателя.Опорно-осевое, одной стороны он опирается моторно-осевыми подшипниками на ось колесной пары электровоза, а с другой на раму тележки через шарнирную подвеску и резиновые шайбы. Тяговый двигатель имеет высокий коэффициент использования мощности (0,74) при наибольшей скорости электровоза.

Моторно-осевые подшипники состоят из латунных вкладышей, залитых по внутренней поверхности баббитом Б-16, и букс с постоянным уровнем смазки Осевая Л или З.. Буксы имеют окно для передачи смазки. Для предотвращения поворота вкладышей предусмотрено в буксе шпоночное соединение.

Система вентиляции независимая, с подачей вентилирующего воздуха сверху в коллекторную камеру и выбросом с противоположной стороны вдоль оси двигателя.

 

Організм як єдина саморозвиваюча і саморегулююча біологічна система

Розвиток організму здійснюється в усі періоди його життя - з моменту зачаття і до відходу з життя. Це розвиток називається індивідуальним, чи розвитком в онтогенезі. При цьому розрізняють два періоди: внутрішньоутробний (від моменту зачаття і до народження) і позаутробний (після народження).

Кожен народжений людина успадковує від батьків вроджені, генетично обумовлені риси та особливості, які багато в чому визначають індивідуальний розвиток в процесі його подальшого життя.

Опинившись після народження, образно кажучи, в умовах автономного режиму, дитина швидко росте, збільшується маса, довжина і площа поверхні його тіла. Зріст людини триває приблизно до 20 років. Причому у дівчаток найбільша інтенсивність росту спостерігається в період від 10 до 13, а у хлопчиків від 12 до 16 років. Збільшення маси тіла відбувається практично паралельно зі збільшенням його довжини і стабілізується до 20-25 років.

Необхідно відзначити, що за останні 100-150 років в ряді країн спостерігається раннє морфофункціональний розвиток організму у дітей та підліток. Це явище називають акселерацією (лат. acceleratio - прискорення), воно пов'язане не тільки з прискоренням росту і розвитку організму взагалі, а й з більш раннім настанням періоду статевої зрілості, прискореним розвитком сенсорних (лат. sensus - почуття), рухових координації та психічних функцій. Тому кордони між віковими періодами досить умовні і це пов'язано зі значними індивідуальними відмінностями, при яких «фізіологічний» вік і «паспортний» не завжди збігаються.

Як правило, юнацький вік (16-21 рік) пов'язаний з періодом дозрівання, коли всі органи, системи та апарати досягають своєї морфофункціональної зрілості. Зрілий вік (22-60 років) характеризується незначними змінами будови тіла, а функціональні можливості цього досить тривалого періоду життя багато в чому визначаються особливостями способу життя, харчування, рухової активності. Літньому віку (61-74 роки) і старчому (75 років і більше) властиві фізіологічні процеси перебудови: зниження активних можливостей організму і його систем - імунної, нервової, кровоносної та ін. Здоровий спосіб життя, активна рухова діяльність у процесі життя істотно гальмують процес старіння. В основі життєдіяльності організму лежить процес автоматичної підтримки життєвоважливих чинників на необхідному рівні, всяке відхилення від якої веде до негайної мобілізації механізмів, відновлюють цей рівень (гомеостаз).

Гомеостаз - сукупність реакцій, які забезпечують підтримку або відновлення щодо динамічного сталості внутрішнього середовища і деяких фізіологічних функцій організму людини (кровообігу, обміну речовин, терморегуляції та ін.). Цей процес забезпечується складною системою координованих пристосувальних механізмів, спрямованих на усунення або обмеження факторів, що впливають на організм як із зовнішнього, так і з внутрішнього середовища. Вони дозволяють зберігати постійність складу, фізико-хімічних і біологічних властивостей внутрішнього середовища, незважаючи на зміни в зовнішньому світі і фізіологічні зрушення, що виникають в процесі життєдіяльності організму. У нормальному стані коливання фізіологічних і біохімічних констант відбуваються у вузьких гомеостатичних межах, і клітини організму живуть у відносно постійному середовищі, так як вони омиваються кров'ю, лімфою і тканинною рідиною, постійного хімічного складу підтримується завдяки саморегуляції обміну речовин, кровообігу, травлення, дихання, виділення та інших фізіологічних процесів.

Організм - складна біологічна система. Всі його органи пов'язані між собою і взаємодіють. Порушення діяльності одного органу при - водить до порушення діяльності інших.

Величезна кількість клітин, кожна з яких виконує свої, притаманні тільки їй функції в загальній структурно-функціональної системі організму, забезпечуються поживними речовинами і необхідною кількістю кисню для того, щоб здійснювалися життєвонеобхідні процеси енергоутворення, виведення продуктів розпаду, забезпечення різних біохімічних реакцій життєдіяльності і т.д. Ці процеси відбуваються за допомогою регуляторних механізмів, що здійснюють свою діяльність через нервову, кровоносну, дихальну, ендокринну та інші системи організму.








Дата добавления: 2015-02-13; просмотров: 1923;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.005 сек.