Головні відомості про взаємозамінність

 

Взаємозамінністю виробівназивають їх здатність займати пев­не місце у складнішому виробі чи здатність будь-якого виробу рів­ноцінно замінювати інший. Якщо заміна однотипних виробів мож­лива без додаткового регулювання чи припасування (додаткового оброблення різанням), то таку взаємозамінність називають повною.Вироби повинні відповідати вимогам креслень, технічним вимогам чи стандартам, у яких наведені марка та стан матеріалу виробу (заготованки, деталі), форма та розміри, якість поверхонь, елект­ричні та інші фізичні параметри, покриття тощо. Усі параметри виробу повинні мати певні значення.

Взаємозамінність дає змогу виготовляти вироби на будь-яко­му підприємстві та використовувати їх для складання складні­ших виробів чи ремонтувати на інших підприємствах. Наприклад, сучасні автомобільні заводи переважно складають автомобілі з виробів (деталей, вузлів, агрегатів, приладів тощо), виготовлених на інших фірмах і заводах. їхні вироби, як запасні частини, вико­ристовують тисячі підприємств, що ремонтують автомобілі.

Повна взаємозамінність полегшує процес складання чи ремон­тування виробів, дає змогу використовувати робітників невисокої кваліфікації, полегшувати механізацію та автоматизацію вироб ництва, підвищувати точність нормування праці, сприяє розширенню кооперування та інтегрування підприємств, що проектують, виготов­ляють та експлуатують вироби. Недоліками повної взаємозамінності є підвищені вимоги до точності параметрів виробів і зумовлена цим вища їх вартість. Для забезпечення повної геометричної взаємозамін­ності деталей та вузлів розміри поверхонь, що поєднуються, виготов­ляють з високою точністю (5, 6 і 7 квалітети точності), а розмірні ланцюги, що визначають розміри відповідальних замикальних ланок для деталей, вузлів, мають бути якомога коротшими.

Неповною взаємозамінністюназивають здатність виробів займати певне місце у складнішому виробі, але після додаткового часткового оброблення (припасування) заданих поверхонь; доби­рання поєднуваних складових частин внаслідок регулювання за­даних розмірів за допомогою спеціально передбачених у конструкції відповідних ланок (поверхонь, деталей).

Зовнішньоювважають таку взаємозамінність, що забезпечує здат­ність виробів займати певне місце у складнішому виробі тільки за виконуваними функціями, габаритними та монтажними розмірами поєднуваних поверхонь виробів, а внутрішньою— таку взаємозамін­ність, що забезпечує здатність усіх складових частин складного виро­бу займати певне місце у ньому. Наприклад, кулькові підшипники за виконуваними функціями та монтажними розмірами зовнішнього та внутрішнього кілець є взаємозамінними, тобто вироби мають зовніш­ню взаємозамінність, але окремі частини їх (зовнішні та внутрішні кільця, кульки) не є взаємозамінними між собою, бо подаються для складання у вальниці тільки селективно дібраними комплектами, тобто не мають внутрішньої взаємозамінності. Будь-яка окрема частина кулькового чи роликового підшипника не є взаємозамінною.

Функціональна взаємозамінність – при якій точність і інші експлуатаційні показники деталей, вузлів, комплектувальних виробів узгоджені з призначенням та умовами роботи кінцевої продукції.

Взаємозамінність за геометричними параметрами – вимагає від комплектуючих відповідності тільки за геометричними параметрами. Інші ж параметри (матеріал, термообробка, покриття та ін.) при цьому можуть бути різними. Ця взаємозамінність є частиною функціональної взаємозамінності.

 

Модуль 2. Допуски і посадки циліндричних з’єднань








Дата добавления: 2015-02-07; просмотров: 1033;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.