Управління державним боргом

Управління державним боргом – комплекс заходів, що здійснюється державою в особі її уповноважених органів щодо визначення обсягів та умов залучення коштів, їх розміщення і погашення, а також забезпечення платоспроможності держави.

Управління державним боргом складається з таких стадій:

залучення державних запозичень;

використання коштів;

погашення та обслуговування боргу.

У процесі управління боргом необхідно вирішувати такі завдання:

пошук ефективних умов запозичення коштів у контексті мінімізації вартості боргу;

недопущення неефективного та нецільового використання запозичених коштів;

забезпечення своєчасної та повної сплати суми основного боргу та нарахованих відсотків;

визначення оптимального співвідношення між внутрішніми та зовнішніми запозиченнями за умови забезпечення фінансової безпеки в країні.

У процесі управління державним боргом необхідно враховувати такі фактори, як економічна та політична ситуація в країні; рівень інфляції; ділову активність суб’єктів підприємницької діяльності та інші, що пов’язані з платоспроможністю держави.

Управління державним боргом здійснюється за допомогою таких методів:

рефінансування;

конверсія;

консолідація;

уніфікація;

обмін за регресивним співвідношенням;

відстрочення погашення;

реструктуризація;

анулювання;

викуп боргу.

Рефінансування– це проведення запозичення з метою розрахунку з власниками облігацій раніше випущених позик.

Конверсія– це зміна доходності позики. Держава найчастіше знижує розмір виплачуваних відсотків за позикою, однак можливе і підвищення дохідності позики.

Консолідація– зміна умов позики, пов’язана з її строками. Здебільшого вона проводиться у формі збільшення термінів дії облігацій попередніх позик. Іноді може застосовуватися і зменшення термінів дії позик.

Уніфікація позики– це об’єднання кількох позик в одну. Уніфікація може проводитися як окремо, так і в поєднанні з консолідацією.

Обмін з регресивним співвідношеннямоблігацій попередніх позик на одну нову з коефіцієнтом, що зменшується, здійснюється, щоб скоротити державний борг.

Відстрочення погашення –це перенесення строків виплати боргу. При цьому на період перенесення термінів погашення боргу виплата доходів також припиняється.

Реструктуризація - використання у комплексі повністю або частково зазначених вище методів.

Анулювання – це заходи, внаслідок яких держава повністю відмовляється від своїх боргових зобов’язань.

Одним із сучасних методів управління державним боргом є викуп боргу, тобто надання державі-боржникові можливості викупити свої боргові зобов’язання на вторинному ринку цінних паперів, з дисконтом на іноземну валюту.

Управління державною заборгованістю є одним із ключових факторів забез­печення макроекономічної стабільності в державі. Саме тому воно має бути зорієнтоване на застосування ефективної боргової стратегії, а не базуватися на короткостро­кових ситуативних орієнтирах. Лише ефективний менеджмент державного боргу є запорукою зростання економіки, інвестиційної привабливості, фінан­сової стабільності, підвищення кредитного рейтингу держави.

 








Дата добавления: 2015-03-23; просмотров: 1053;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.