Організація аналітичного та синтетичного обліку необоротних активів

Малі підприємства бухгалтерський облік основних засобів ведуть на рахунку 10 «Основні засоби». За дебетом рахунка 10 «Основні засоби» відображається надходження (придбаних, створених, безплатно отриманих) основних засобів на баланс підприємства, які обліковуються за первинною вартістю, а також сума витрат, яка пов'язана з поліпшенням об'єкта (модернізація, модифікація, добудова, додання, реконструкція тощо), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод, первинно очікуваних від використання об'єкта, та сума дооцінки вартості об'єкта основних засобів. За кредитом — вибуття основних засобів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у разі часткової ліквідації об'єкта основних засобів, сума уцінки основних засобів. Малі підприємства на рахунку 10 також обліковують інші необоротні матеріальні активи.

Одиницею обліку основних засобів є окремий інвентарний об'єкт — закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдями до нього або конструктивно відокремлений предмет, призначений до виконання певних самостійних функцій. Інвентарним об'єктом визначається також відокремлений комплекс конструктивно поєднаних предметів одного або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування і приладдя, загальне керування, єдиний фундамент, внаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно.

Аналітичний облік основних засобів ведеться в розрізі окремих об'єктів за допомогою інвентарної картки. Вона застосовується для обліку всіх видів основних засобів, а також для групового обліку однотипних об'єктів, які надійшли в експлуатацію в одному календарному місяці і які мають одне і те ж виробничо-господарське призначення, технічні характеристики і вартість.

Підсумки оборотів за дебетом і кредитом рахунка 10 «Основні засоби» а також дані у «Журналі обліку господарських операцій» звіряють із загальними підсумками граф 10-15 розділу І Відомості 4-м.

Бухгалтерські проведення з обліку основних засобів за умови використання малим підприємством спрощеного плану рахунків наведені в табл. 2.1.

Таблиця 2.1








Дата добавления: 2015-03-20; просмотров: 941;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.