Смог Лос-Анджелеса — вторинне забруднення

Забруднювачі повітря, які обговорювалися до цих пір, надходили із стаціонарних джерел. Традиційно в результаті індустріальної і господарської діяльності у великих містах спалювалося вугілля. Перехід в XX столітті до палив, що отримуються з бензину, привів до виникнення абсолютно нового виду забруднення повітря, пов'язаного з вищою леткістю рідких палив. Автотранспорт, як найважливіший споживач рідкого палива став основним джерелом сучасного забруднення повітря. Проте забруднювачі, які викликають проблеми, самі по собі не викидаються автотранспортом. Швидше, вони утворюються в атмосфері внаслідок реакцій первинних забруднювачів, таких, як NО, з незгорілим паливом, що поступає безпосередньо з автомобілів. Хімічні реакції, що приводять до утворення вторинних забруднювачів, протікають найефективніше при сонячному світлі, тому виникаюче забруднення повітря називається фотохімічним смогом.

 

Фотохімічний туман є багатокомпонентною сумішшю газів і аерозольних часток первинного і вторинного походження. До складу основних компонентів смогу входять озон, оксиди азоту і сірки, численні органічні сполуки перекисної природи, які в сукупності називають фотооксидантами. Фотохімічний смог виникає в результаті фотохімічних реакцій за певних умов: наявності в атмосфері високої концентрації оксидів азоту, вуглеводнів і інших забрудників, інтенсивної сонячної радіації і безвітряя або дуже слабкого обміну повітря в приземному шарі при потужній і в течію не менше доби підвищеної інверсії. Стійка безвітряна погода, що зазвичай супроводжується інверсіями, потрібна для створення високої концентрації реагуючих речовин.

 

Фотохімічний смог був вперше відмічений в Лос-Анджелесі під час другої світової війни. Спочатку вважали, що він схожий із забрудненням повітря, що спостерігається в інших місцях, але традиційні методи боротьби з димом не привели до жодних поліпшення. У 1950-х рр. стало ясно, що це забруднення іншого роду, і експерти були збиті з пантелику. А. Хааген-Сміт, біохімік, що вивчав в'янення рослинності у повітряному басейні Лос-Анджелеса, прийшов до висновку, що смог був викликаний реакціями автомобільних вихлопів при сонячному світлі.

Розглянемо, як домішки в паливі дають початок іншим забруднювачам. Той факт, що паливо спалюється не в О2, а в повітрі, також має важливі наслідки. Відомо, що повітря є сумішшю О2 і N2. При високій температурі молекули в повітрі можуть розпадатися, і навіть молекули відносно інертних речовин (N2) :

O + N2 = NO + N

N + O2 = NO + O

Одного разу виниклий в полум'ї атом кисню відтворюватиметься і братиме участь у всьому ланцюжку реакцій, що приводять до утворення NО. Якщо сумувати ці дві реакції, отримаємо:

N2 + O2 = 2NO

Рівняння показують, як оксиди азоту утворюються в полум'ї. Вони з'являються тому, що паливо спалюється швидше в повітрі. Крім того, деякі палива містять сполуки азоту як домішки, і в результаті продукти згорання цих домішок служать подальшим джерелом оксидів азоту (тобто NOx).

Окислення оксиду азоту в складі смогу дає діоксид азоту - бурий газ. Цей колір означає, що газ поглинає світло, фотохімічно активний і зазнає дисоціацію:

NO2 + hv = O + NO

Таким чином, згідно рівнянню знов виникає оксид азоту, але і атом кисню, який може вступати в реакцію утворення О3:

О + О2 = О3

Озон — це єдиний забруднювач, який найясніше характеризує фотохімічний смог. Проте О3, не викидається автомобілями, тому він являється вторинним забрудненням.

Леткі органічні сполуки, що вивільняються внаслідок використання палив на основі бензину, сприяють перетворенню NО в NO2. Ці реакції дуже складні, але їх можна спростити, узявши просту органічну молекулу, наприклад СН4, для опису вихлопів автотранспорту:

СH4 + 2O2 + 2NO + hv = H2O + HCOH + 2NO2

У цій реакції відбуваються дві речі. По-перше, утворюється NO2, по-друге, вуглеводень палива окислюється до альдегіду (тобто молекули, що містять СНО-группу). У приведеній реакції це формальдегід (НСНО). Альдегіди подразнюють слизову оболонку очей, а при високих концентраціях канцерогенні.

Фотохімічні перетворення вуглеводнів, на прикладі метану:

CH4 + OH· = CH3· + H2O

CH3· + O2 = CH3O2·

CH3O2· + NO = CH3O· + NO2

CH3O· + O2 = HO2· + HCOH

HO2· + NO = NO2 + OH· (регенерація)

 

Паралельно ідуть перетворення і з альдегідом:

CH3COH + OH· = CH3CO· + H2O

CH3CO· + O2 = CH3OO2·

CH3OO2· + NO = NO2 + CH3COO·

CH3COO· = CH3· + CO2

Важливою є реакція утворення пероксиацетилнітрату(ПАН), що володіє подразнюючою дією:

CH3СOO· + NO2 = CH3СOONO2

 








Дата добавления: 2014-12-17; просмотров: 970;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.006 сек.