Конституція Укр. розробка і прийняття 1996

Конституційний процес розпочався з декларації про державний суверенітет. У цьому документі закріплювалися такі конституційні положення, як невідємне право на самовизначення, недоторканість території республіки, розподіл влади на виконавчу, законодавчу і судову, рівність громадян перед законом, гарантування громадських прав і свобод.найбільш складною виявилася проблема розподілу владних повноважень між ВР і президентом.більшість депутатів не бажала передавати президенту реальну виконавчу владу.конституційний процес зайшов в глухий кут.діючою залишалася Конституція УРСР 1978р., до якої внесли більше 200 поправок. Після президентських виборів була створена нова Комісія, відновилася робота над текстом. 4 червня 1996 р. ВР прийняла у першому читанні доопрацьований проект нового основного Закону.26 червня Л.Кучма підписав указ «Про проведення Всеукр. Референдуму з питання ухвалення нової Конституції». 27 червня ВР почала своє засідання, присвячене розглядові Конституції, постатейне узгодження проекту тривало день і ніч.остаточне голосування відбулося вранці 28 червня. Відпрацьований і вже прийнятий постатейно проект набрав при голосуванні 314 голосів.

75. Україна і сНД.УКРАЇНО РОСІЙСЬКІ ВІДНОСИНИ.у липні 1993 Верховна рада затвердила «основні напрямки зовн. політики України». Приорітетними для україни є активна учать у загальноєвропейському процесі, співробітництво з країнами снд,країнами єс і НАТО. Україна є нейтральною державою, прагне підтримувати дружні відносини з усіма державами. У грудні 1994 р. лідерами України, Росії, Великобританії і США був підписаний Меморандум про гарантію безпеки України. 9 листопада 1995р. Україна вступила до ради єс. Гострою була проблема ядерного розброювання в Україні. У січні 1994 була підписана угода між україною, росією і сша про умови ліквідації ядерної зброї, яка дісталась україні від срср. У січні 1994 р. Україна приєдналася до договору про нерозповсюдження ядерної зброї й остаточно відмовилася від свого ядерного потенціалу. Україна активно бере участь у проведенні миротворчих операційу югославії, лівані і країнах африкии.У 2003 р. на прохання США українські війська прибули в Ірак.Особливе значення мають відносини з Росією. У 1992-1996рр. виникали серйозні тертя між державами у звязку з розподілом Чорноморського флоту і надуманою проблемою державної приналежності Криму і Севастополя.31 травня 1997 року був укладений рос.-укр. Договір, за яким завершився процес розподіл флоту , визнавалися кордони України. Росія одержувала військово-морську базу в Севастополі на 20 років. Відносини між двома державами досить рівні та добросудівські.








Дата добавления: 2014-12-16; просмотров: 1010;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.003 сек.