Більшовицько-польська війна і Україна

 

Радянсько-польська війна та Україна

25 квітня 1920 р. – початок виступу польсько-українських військ проти червоної армії. Польща як держава виникла восени 1918р. диктатором стає Пілсудський, який ставив за мету відновлення Польщі в кордонах 1772 р. 6 травня 1920р. поляки та військові частини УНР увійшли до Києва, бо 21-24 квітня 1920р. між Пілсудським і Петлюрою підписано Варшавський договір. Положення договору: Польща визнає УНР на чолі з Д, УНР передає Польщі території ЗУНР:Галичину, Зх.Волинь, частину Полісся, Лемківщини, Посяння і Холмщини. Основні умови: а)спільні воєнні дії проти більшовиків на території України;б)збройні сили УНР підпорядковуються польському командуванню;в)укр.-пол. Війська на території України утримуються за рахунок укр.уряду.

За цих обставин у жовтні 1920 р. між Польщею та радянською Росією було укладено перемир'я, яке примусило 35-тисячне військо УНР вести боротьбу самостійно без найменших шансів на успіх. 18 березня 1921 р. між протидіючими сторонами було укладено Ризький мирний договір, суть якого полягала у визнанні Польщею існування УСРР та переході під контроль польської держави Підляшшя, Холмщини, Західної Волині та Західного Полісся. Після того, як у листопаді 1920 р. ціною величезних втрат радянські війська вибили Врангеля з Криму та розгромили основні сили махновських повстанських загонів, громадянська війна в Україні фактично завершилася. Отже, укладена Польщею та УНР Варшавська угода не досягла своєї мети і не дала змоги реалізувати плани ні Ю. Пілсудському, ні С. Петлюрі. Не виправдали себе розрахунки на слабкість Червоної армії, критичність ситуації в радянській державі, на допомогу Антанти та на вибух антибільшовицького повстання тощо. Відповіддю на швидкий наступ польсько-українського війська став потужний контрнаступ більшовицьких сил. Водночас були прорахунки і з радянської сторони. Її сподівання на спалах революції у Німеччині, розгортання світової революції, пролетарську солідарність та широку підтримку більшовицької політики трудящими світу зазнали краху. Завершення громадянської війни засвідчувало не тільки перемогу радянської влади на теренах колишньої Російської імперії, а й поразку національно-патріотичних сил та болючий територіальний розкол українських земель.








Дата добавления: 2014-12-11; просмотров: 3210;


Поиск по сайту:

При помощи поиска вы сможете найти нужную вам информацию.

Поделитесь с друзьями:

Если вам перенёс пользу информационный материал, или помог в учебе – поделитесь этим сайтом с друзьями и знакомыми.
helpiks.org - Хелпикс.Орг - 2014-2024 год. Материал сайта представляется для ознакомительного и учебного использования. | Поддержка
Генерация страницы за: 0.004 сек.